Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoElmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj 

Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj gdje se 12. aprila 2023. godine, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim, a nakon tête-à-tête sastanka i sastanka dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Konakovićem.

Milkov je kazao da Republika Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu – prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu naše države uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unaprijeđenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet – pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Ministar Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine, te tako ostala zapisana u knjigama naše svijetle historije kao veliki prijatelj države. 

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -