Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoDODIK NIJE U PRAVU, NIJE SVE ŠTO SE NALAZI U RS-U ENTITETSKO

DODIK NIJE U PRAVU, NIJE SVE ŠTO SE NALAZI U RS-U ENTITETSKO

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon današnjeg obraćanja poslije djednice PIC-a, odgovarao je i na pitanja novinara.

Dodao je da je RS i ponašanje koje vidimo bilo puno puta tema razgovora.

  • Niko nema pravo na secesiju. Oni koji se igraju s tim igraju se s budućnošću ove zemlje i trpit će velike posljedice od međunarodne zajednice i mene. To je vrlo jasno. Trebate pitati Dodika, da li to prihvata ili ne. Svakodnevno izjavljuje da nekoga ne prihvata, ali me sluša. Necu mu reći koje ću ja odluke povući. Što se tiče finansijske situacije u RS čujemo da nemaju problema. Počnete sumnjati u to. Naše informacije govore o značaju uslovljenosti za vise za vise ili nista za nista.

Prokomentirao je o formiranje Vlade FBiH.

  • Situacija koju smo imali – potrebno je bilo dva potpredsjednika FBiH da se usaglase sa predsjednikom, nismo imali dogovor. I dešavao se ping-pong. Kao ljudi u BiH, ako su Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao ostali, oni ne žele ping-pong, već odluke. Imamo sada Vladu. Da li da samo čekamo da se osnuje nova vlada, ja sam smatrao da je to razumna odluka. One stranke u Vladi moraju poštovati nacionalni sastav, a to nije bio slučaj. U Ustavu nemate odgovor na to pitanje. To mora da se okonča. Onda sam ja napravio drugi prijedlog i sljedeći za godinu. Zašto ne bi svi koji sjede i koji izjavljuju da žele funkcionalnost i čije rijesenje bi bilo da se raspusti parlament, ja mislim da to moze biti slučaj – kazao je Schmidt.

Na pitanje o državnoj imovini, kazao je da je to kompleksno pravno-tehničko pitanje.

  • Utvrđujemo da li je to zaista imovina RS-a. Mi pokušavamo zauzeti praktičan i tehnički pristup. Imamo mogućnosti koje su pravne, i da ne potcjenimo kao pravno pitanje. Stručnjaci imaju pravo da rade samostalno, neće biti izloženi javnosti. Imamo situacije da ako imate predstavnike RS da trebaju govoriti za RS, a oni trebaju biti nezavisni stručnjaci koji bi trebali da daju rezultate – rekao je.

Dodao je da su na sjednici PIC-a imali podršku pristupu njegovoj mjeri da se pitanje državne imovine izvuce iz konunikea.

  • Izgubili smo 27 godina s ovim pitanjem. Poštujemo odluke Ustavnog suda i mora postojati državni zakon koji će regulirati pitanje. Na prijedlogu radimo sa stručnjacima. Što se tiče pravnog tumačenja Dodik je u krivu. Nije sve ono što se nalazi na teritoriji entiteta entitetsko – kazao je Schmidt.
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -