Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoArktik na ljeto 2030. mogao bi ostati bez leda

Arktik na ljeto 2030. mogao bi ostati bez leda

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao biti bez morskog leda desetak godina ranije nego što je predviđeno – još jedan jasan znak da se klimatska kriza odvija brže nego što se očekivalo.

Nova studija objavljena u utorak u časopisu Nature Communications otkrila je da bi arktički morski led mogao potpuno nestati tokom mjeseca septembra već 2030-ih. Čak i ako svijet danas znatno smanji onečišćenje koje zagrijava planetu, Arktik bi još uvijek mogao vidjeti ljeta bez morskog leda do 2050-ih, saopćili su naučnici.

Istraživači su analizirali promjene od 1979. do 2019., uspoređujući različite satelitske podatke i klimatske modele kako bi procijenili kako se arktički morski led mijenjao.

Otkrili su da je smanjenje morskog leda uglavnom rezultat onečišćenja koje zagrijava planet, a prethodni su modeli podcijenili trendove topljenja leda na Arktiku.

“Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da će Arktik bez leda biti tamo ljeti bez obzira na naše napore u smanjenju emisija, što se nije očekivalo”, Seung-Ki Min, glavni autor studije i profesor na Pohang University of Science and Technology u Južnoj Koreji, rekao je za CNN.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -