Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHDirektor i zaposlenici Stanouprave Bihać optuženi za zloupotrebu položaja

Direktor i zaposlenici Stanouprave Bihać optuženi za zloupotrebu položaja

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv direktora JU “Stanouprava” Bihać, Demirovića Damira (45) i zaposlenika Ćemalović Azre (33), Delić Arijane (49) i Dupanović Edija (59) zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Prema informacijama koje je objavilo Tužilaštvo, optužena lica su tokom 2022. godine, prilikom sprovođenja konkursne procedure za radno mjesto u JU “Stanouprava” Bihać, omogućili učestvovanje i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme licu koje nije ispunjavalo uvjete u pogledu stručne spreme.

Osnovano se sumnja da su optuženi zloupotrijebili svoj položaj ili ovlaštenje kako bi pogodovali odabranom kandidatu, bez obzira na njegove kvalifikacije. Ovo djelovanje je suprotno principima transparentnosti i zakonitosti koji trebaju biti temelj svih konkursnih procedura.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo izricanje sigurnosnih mjera. Demiroviću se predlaže zabrana vršenja funkcije direktora javnih ustanova u trajanju od najmanje dvije godine, dok se ostalim optuženima predlaže zabrana rada u komisijama za prijem u radni odnos u JU “Stanouprava” Bihać u istom trajanju.

Naredni korak u ovom slučaju je zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici optuženih. Sud će odlučiti o njihovoj odgovornosti u vezi sa optužbama za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Ova situacija stavlja naglasak na važnost integriteta javnih institucija i poštivanje zakona prilikom sprovođenja postupaka zapošljavanja. Kršenje ovih principa može imati negativan uticaj na efikasnost i vjerodostojnost uprave i narušiti povjerenje građana u javne institucije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -