Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoCijena nafte blago porasle

Cijena nafte blago porasle

Cijene nafte su u ponedjeljak nešto porasle, oporavljajući se od ranih gubitaka, dok su najviši naftni direktori na energetskoj konferenciji u Hjustonu razgovarali o ograničenosti ponude i nadama porastu kineske potražnje.

Tržište nafte i logistika su tijesni i osjetljivi na bilo kakve neočekivane poremećaje u opskrbi, jer ruska nafta još uvijek dolazi na tržište, ali po različitim cijenama, rekao je izvršni direktor Chevron Corp-a Mike Wirth na energetskoj konferenciji CERAWeek.

Izvršni direktor trgovačke kompanije Gunvor Torbjorn Tornqvist rekao je da bi cijene sirove nafte mogle porasti u drugoj polovini godine kako se kineska potražnja vraća na tržište, dodajući da se tržište nafte stabiliziralo.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 35 centi, ili 0,4% na 86,18 dolara po barelu, dok su fjučersi na američku naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli za 78 centi, ili 1%, na 80,46 dolara.

Naftu je podržala i Saudijska Arabija, koja je podigla cijene vodeće arapske lake nafte koju prodaje Aziji drugi mjesec u aprilu, kao i slabiji dolar.

HJUSTON (Rojters)

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -