Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHBosanskohercegovački ministar informisao njemačku ministricu o antidejtonskim aktivnostima

Bosanskohercegovački ministar informisao njemačku ministricu o antidejtonskim aktivnostima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Bećirović sastao se sa njemačkom ministricom Annalena Baerbock kako bi je detaljno informisao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika entiteta Republika Srpska. Bećirović je istakao važnost saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Tokom razgovora, Bećirović je posebno upozorio na opasnost neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne i Hercegovine. Održavanje “svesrpskog sabora” Srbije i bh. entiteta RS predstavlja najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine, te udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti Evropske unije, istaknuto je u saopćenju.

Bećirović je zahvalio na snažnoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Naglasio je da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine. Ministrica Baerbock je potvrdila neupitnu podršku Njemačke BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO, te osudila prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Također, Bećirović je istakao važnost Njemačke kao najveće ekonomske sile EU i ključnog vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na značaj dijaspore u jačanju prijateljskih veza i saradnje između dvije države.

Ovaj susret je dodatni signal podrške međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini u suzbijanju antidejtonskih aktivnosti i očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -