Srijeda, 19 Juna, 2024
HomePozitivnoBiznisDiaLab - Akademija za poslovni i društveni uticaj pruža znanja stručnjaka iz...

DiaLab – Akademija za poslovni i društveni uticaj pruža znanja stručnjaka iz dijaspore

U cilju jačanja lokalnih industrija i promovisanja održivog razvoja, stručnjaci iz dijaspore su pokrenuli DiaLab – Business and Social Impact Academy. Ova akademija predstavlja važan korak ka unapređenju poslovnog ekosistema u Bosni i Hercegovini, omogućavajući razmjenu znanja i najboljih praksi između lokalnih kompanija i stručnjaka iz dijaspore.

Projekat je pokrenut pod pokroviteljstvom Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID projekta “Diaspora Invest”, u saradnji s lokalnim partnerom Bit Alijansom. Cilj je ojačati kapacitete kompanija u Bosni i Hercegovini, posebno na polju društvene i korporativne odgovornosti.

Učesnici programa su predstavnici vodećih IT kompanija u državi, kao što su Atlantbh, Klika, Kodeks, ORKA, RUBICON, HulkApps by Shop Circle, Walter Code, IDEA Software, Bloomteq i Digital Path. Kroz saradnju s mentorima iz dijaspore, ove kompanije imaju priliku unaprijediti svoje poslovne prakse i doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Jedan od ciljeva DiaLab akademije je i povezivanje lokalnih kompanija s ekspertima iz dijaspore kako bi se unaprijedile njihove konkurentske sposobnosti na globalnom tržištu. Dosadašnje edukacije su se fokusirale na različite aspekte poslovanja, poput poboljšanja komunikacije u razvoju projekata, unapređenja prodaje, liderstva i upravljanja timovima.

Mirha Omerović Smajlović, konsultantica za pametne tehnologije u Mercedes Benzu, istakla je važnost saradnje između USAID-a i Bit Alijanse u olakšavanju prenosa znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu. Ova inicijativa ne samo da pomaže u zbližavanju dijaspore s domaćom IT scenom, već otvara i prostor za bosanskohercegovačke IT kompanije da prošire svoje vidike i uspostave kontakte sa stranim tržištima.

DiaLab – Business and Social Impact Academy nastavlja sa svojim programom, koji uključuje teme poput efikasnog upravljanja resursima, liderstva, strateškog planiranja i analize tržišta, umrežavanja i globalnog poslovanja.

Program će kulminirati ceremonijom dodjele certifikata pod nazivom “Zajedno za društveni uticaj u poslovanju”. Ova inicijativa ima za cilj stvaranje održivog ekosistema koji omogućava lokalnim kompanijama da unaprijede svoju konkurentnost na međunarodnom tržištu, promovišući društveno odgovorno poslovanje i tehnološki napredak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -