Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoBJELORUSIJA TAŽI GARANCIJE OD PUTINA DA  ĆE JE ČUVATI U SLUĆAJU NAPADA

BJELORUSIJA TAŽI GARANCIJE OD PUTINA DA  ĆE JE ČUVATI U SLUĆAJU NAPADA

Ako je suditi po dešavanjima na globalnom nivou Bjelorusija se boji napada.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik ove države, od ruskog ministra odbrane tražio je garancije da će Moskva stati u odbranu Bjelorusije u slučaju da bude napadnuta, javlja BeITA.

BelTA je prenijela da je Lukašenko to rekao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu na sastanku u bjeloruskom glavnom gradu Minsku.

Navodi se da je Lukašenko rekao da je o tome već razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se, kako je rekao, složio da su takve sigurnosne garancije nužne i da ih treba formalizirati.

Uglavnom, u razgovorima (s Putinom) je zvučalo da će Ruska Federacija u slučaju agresije na Bjelorusiju zaštititi Bjelorusiju kao svoj teritorij. To su sigurnosne (garancije) koje su nam potrebne – rekao je Lukašenko, prenosi BeITA.

U prvim danima rata Minsk je dopustio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje kasnije neuspješnog napada na Kijev, glavni grad Ukrajine.

Niz vojnih vježbi i posjeta visokih ruskih dužnosnika potaknuo je krajem prošle godine nagađanja da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti novom napadu na Ukrajinu.

Lukašenko stalno poriče takve namjere, ali je rekao da će Bjelorusija odgovoriti na sve upade na njezin teritorij ili pokušaje poticanja nemira.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -