Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOdluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti simbola RS-a

Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti simbola RS-a

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim simbole koji su bili određeni kao zvanični grb i himna Republike Srpske. Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Isticanjem istorije, tradicije, običaja, vjerskog i nacionalnog identiteta Srba, ti simboli nameću određene vrijednosti drugim građanima na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a prošle sedmice je usvojila Nacrt zakona kojim se predviđa da je grb RS-a dvoglavi orao, a himna Bože pravde. Međutim, Ustavni sud je već 2006. godine proglasio ove simbole neustavnim jer ne predstavljaju ostale konstitutivne narode u RS-u.

“Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse”, kažu iz OHR-a. Njihova uloga će biti ključna u ovom slučaju, kako bi se osiguralo poštivanje ustavnih principa kolektivne ravnopravnosti svih naroda u BiH.

Ova odluka Ustavnog suda BiH će sigurno izazvati rasprave i dovesti u pitanje legitimnost simbola RS-a. Budući da Bosna i Hercegovina želi biti multietnička država, ravnoteža i poštivanje prava svih naroda na teritoriji zemlje moraju biti prioritet.

Ustavni sud BiH će morati pažljivo razmotriti dosadašnju sudsku praksu i donijeti pravednu i održivu odluku koja će zadovoljiti sve konstitutivne narode i doprinijeti jačanju povjerenja i stabilnosti u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -