Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHBiH na putu ka EU: Povlačenje zakona o odjelu za integritet izazvalo...

BiH na putu ka EU: Povlačenje zakona o odjelu za integritet izazvalo kontroverze

Jedan od prioriteta na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji jeste usvajanje zakona o odjelu za integritet. Međutim, ova obaveza još uvijek nije ispunjena i to svega nekoliko dana prije nego što BiH dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu.

Zakon o odjelu za integritet već je doživio izmjene u januaru ove godine, ali je tada postavljen rok za mart kako bi se dodale ključne izmjene. Ipak, članovi Vijeća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu dobili traženi produženi rok za izmjene.

Iz VSTV-a su naglasili da je odjel za integritet od suštinskog značaja za imenovanja u bh. pravosuđu, stoga su tražili više vremena za doradu zakona. Međutim, njihov zahtjev nije prihvaćen.

Nacrt zakona o odjelu za integritet bio je čak planiran da bude raspravljen na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 27. juna, ali je, neposredno prije početka, iznenada uklonjen s dnevnog reda. Još jedna kontroverzna odluka koja baca sjenu na napredak BiH ka EU.

Također, zabrinjavajuća je činjenica da tekst ovog nacrta zakona nije dostupan javnosti, što narušava princip transparentnosti.

Sjednica VSTV-a, na kojoj će biti razmatrane brojne važne teme, uključujući i zakon o odjelu za integritet, počinje danas u 11 sati. Ostaje da se vidi kakvo će rješenje biti doneseno i da li će BiH ispunjavati svoje obaveze na putu ka članstvu u EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -