Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHrvatska politika prema BiH ostaje ista, podrška legitimnim političkim predstavnicima i pomoć...

Hrvatska politika prema BiH ostaje ista, podrška legitimnim političkim predstavnicima i pomoć Hrvatima

Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini će se nastaviti na isti način, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Ističe se da će hrvatska politika biti usmjerena u dva smjera.

Prvi pravac je fokus na pružanju bezuslovne podrške legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Naglašava se važnost ostvarivanja jednakopravnosti hrvatskog naroda, te potreba za izmjenom izbornog zakona kako bi se eliminisale sve diskriminacije u izbornom procesu. Također, ističe se i značaj ubrzavanja pregovora, sa ciljem otvaranja novih perspektiva za BiH.

Drugi pravac je pomoć i podrška Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Grlić Radman ističe da će se nastaviti s materijalnom i financijskom pomoći, kao i realizacijom raznih projekata i prekograničnom suradnjom. Podrška će biti pružena kroz nacionalna sredstva, ali i putem evropskih fondova.

Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman naglašava da sve ovisi o političkoj volji aktera u BiH. Ističe se napor i postignuća hrvatske vlade, predvođene Andrejem Plenkovićem, kao i napore predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto u intenzivnim razgovorima. Podsjeća se da je politička volja svih političkih aktera u BiH ključna za budućnost zemlje unutar Evropske unije.

Grlić Radman također ističe da izborni zakon predstavlja preduvjet za postizanje mira, stabilnosti i jednakopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Njegovo usvajanje bi moglo pružiti temelj za daljnji napredak i izgradnju stabilne i prosperitetne BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -