Utorak, 30 Aprila, 2024
HomeAktuelnoTUŽILAŠTVO NAREDILO ISTRAGU PROTIV DODIKA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

TUŽILAŠTVO NAREDILO ISTRAGU PROTIV DODIKA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je i proslijedilo Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) Naredbu o provođenju istrage protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a zbog negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iz SIPA-e je Slobodna Bosna dobila nezvaničnu potvrdu ove informacije, a njihov izvor iz ove državne policijske agencije nije mogao ni potvrditi demantirati informaciju do koje su došli da su u posljednjih nekoliko dana njeni inspektori već saslušali neke od podnosilaca kaznenih prijava protiv Dodika.

Prema nezvaničnim informacijama, otkako je u julu 2021, godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, protiv Milorada Dodika je Tužiteljstvu BiH podneseno tridesetak kaznenih prijava. Svi podnositelji će biti saslušani u SIPA-i i bit će potencijalni svjedoci Tužiteljstva BiH u predmetu protiv Dodika.

Zlatko Miletić, zastupnik u Domu naroda BiH podnio je dvije prijave protiv Milorada Dodika zbog negiranja ratnih zločina i genocida. U prijavi koju je podnio 22. februara ove godine Miletić je reagirao na negiranje genocida koje je počinio premijer RS toga dana kada je komentirao odluku Christiana Schmidta da Memorijalnom centru Potočari osigura 6 miliona KM. Dodik je na konferenciji za medije poručio: “Ovo je sve nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati”.

Zlatko Miletić je u prijavi napisao da “na taj način Milorad Dodik kao javni dužnosnik javno poziva i umanjuje zločin protiv čovječnosti, ratni zločin i genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine čime je počinio kazneno djelo negiranje zločina i genocida za koje postoje presude međunarodnih sudova ICTY i Suda BiH predviđenih KZ BiH, članom 146.a stav(3)”.

Aktuelni delegat u Domu naroda PSBiH Miletić prijavio je Tužiteljstvu BiH Dodika i zbog njegovog negiranja masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za koje postoje tri pravomoćne presude Suda u Haagu protiv oficira Vojske RS.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -