Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoZBOG NAŠEG SNAŽNOG POLITIČKOG LOBIRANJA, SCHMIDT DONIO RJEŠENJA U KORIST HRVATA

ZBOG NAŠEG SNAŽNOG POLITIČKOG LOBIRANJA, SCHMIDT DONIO RJEŠENJA U KORIST HRVATA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je još jednom istakao kako su predstavnici ove zemlje izvršili “ogromne iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini” što je dovelo do toga da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “implementirao rješenja u korist Hrvata”.

Plenković je podsjetio kako je njegova prva međunaordna posjeta bila Bosni i Hercegovini.

Kad sam postao premijer, moja prva međunarodna posjeta je bila u BiH. Druga je bila Kijev. Tada sam već identifikovao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku. Nama je kad gledamo susjedstvo, najbitnija situacija u BiH. Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Evropskoj uniji. Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Borjana Krišto postala je predsjedavajuća Vijeća ministara. U junu ćemo imati zajedničku sjednicu vlada – Vijeća ministara i hrvatske Vlade u Zagrebu, staviti na stol sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade Federacije BiH – kazao je premijer Hrvatske za Večernji list.

On nije idealan, međutim, to je ono što postoji i što drži BiH skupa, a daje okvir Hrvatima da budu ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda. I zato su rješenja koja je donio visoki predstavnik Schmidt dobar iskorak prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata, koji nisu u BiH manjina nego konstitutivni narod. Mnogim međunarodnim sugovornicima treba tumačiti da Hrvati zbog manje brojnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe nisu manjina nego da su jednakopravni u političkoj i ustavnoj arhitekturi BiH. U tom pogledu učinili smo ogromne iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini. Siguran sam da visoki predstavnik neće ni na koji način biti impresioniran protestima koji su organizovani prije par dana, kao ni onima koji su bili organizirani prošlo ljeto protiv njega. Pa imamo i predsjednika države koji ga je napadao i vrijeđao, dok je za to vrijeme Schmidt pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata –  zaključio je Plenković.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -