Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiRegijaVučić: Naši pusti snovi nemaju veze s realnošću, ali nikada nećete dobiti...

Vučić: Naši pusti snovi nemaju veze s realnošću, ali nikada nećete dobiti moj potpis za nezavisnost Kosova

Mnogi se prave "pomalo blesavi"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i kako je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rješenja. 

Na pitanje hoće li on biti političar koji će priznati Kosovo naveo je kako su mogući razgovori “o svemu samo ako je riječ o kompromisu”. 

– A za to da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. U ovom trenutku sam predsjednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će željeti da bez ikakvog kompromisa, slijedeći samo ultimatume, da to prihvati – rekao je Vučić.  

Mnogi se u Srbiji, prema riječima Vučića, prave “pomalo blesavi” kada je riječ o Kosovu, istakavši kako Srbija ne može promijeniti odluku SAD o priznanju nezavisnosti Kosova. Međutim, dodao je kako “to ne znači ništa”. 

– To znači da mi moramo da se borimo, ali i da razumijemo kakav je stav Amerike. Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, da je Tramp (Donald Trump) promijenio politiku. Oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promijeniti. Ono što mi tražimo to je da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na Kosovu i najviše što možemo za Srbiju – rekao je Vučić.

Nakon susreta s američkim zvaničnicima u Njujorku, državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom (Mike), zamjenikom njegovog pomoćnika Metjuom Palmerom (Matthew) i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća Damonom Vilsonom (Wilson), Vučić je rekao kako je čuo da se Vašington zalaže za ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije od njihovog uvođenja.

– Jer to je ne samo protivpravna mjera već je suprotna međunarodnom javnom pravu, civilizacijskim normama i onome na čemu Amerika počiva, a to je slobodno tržište, slobodan protok robe, kapitala, usluga, onoga na čemu počiva moderan svijet. Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak (na Kosovo da ukine takse), uvjeren sam da može. Da li će to biti slučaj – mislim da sad svi čekaju raspisivanje i okončanje izbora u Prištini – rekao je Vučić.

Naveo je i kako bi “snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga Beograda i Prištine” trebalo očekivati u decembru, po formiranju nove vlade u Prištini.

– Ja sam rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse, jer moraju da postoje elementarni uvjeti i povjerenje između međunarodne zajednice i svih nas da o nečemu možemo da razgovaramo i da se o tome dogovorimo. A, ako vi uvodite takse na način na koji ste ih uveli, onda takvo povjerenje apsolutno ne postoji – rekao je Vučić.

Na pitanje je li u SAD tražio podršku za raniju ideju o razgraničenju Srba i Albanaca, Vučić je rekao kako je “pozicija Amerike nešto drugačija” od evropskih zemalja.

– Ukazat ću na te razlike između Amerike i Evrope: Njemačka je posebno imala stav – nema razgraničenja, ali nećemo da pričamo o tome šta će biti krajnji ishod, to će Srbima izvući tlo pod nogama i Srbi će sami htjeti da se sklone iz pregovora što nikako ne želimo. Amerikanci su bili otvoreniji, oni su rekli – ne interesira nas kakav je dogovor, nismo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i željeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja – naveo je Vučić.

Rekao je i da očekuje “veoma teške pritiske na Beograd” povodom Kosova, da neće biti lako, ali kako će se boriti.

– Treba da razumijemo da naši pusti snovi nemaju veze s realnošću. Znam da ne smijem da ugrozim odnose Srbije i SAD, i neću, znam koliko sam kao pojedinac mali i koliko je Srbija mala u odnosu na SAD. Srbiju volim svim srcem, a Ameriku poštujem kao veliku i najveću silu. A Srbiju volim i za Srbiju se borim i znam šta je za Srbiju katastrofa. Svaki rat, svaki sukob, svako poniženje, sve to je za Srbiju katastrofa i sve to sam rekao našim sagovornicima – kazao je predsjednik Srbije.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -