Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHUkinute vize pa Kinezi pohrlili u BiH

Ukinute vize pa Kinezi pohrlili u BiH

Ljetna turistička sezona u Bosni i Hercegovini na samom je vrhuncu, a gosti koji su obilježili prvih pet mjeseci i po broju posjeta i po broju noćenja dolaze iz Kine.  

Sarajevo i Mostar apsolutna su hit destinacija turista iz zemlje svile. Nezaobilazan je obilazak Baščaršije i Starog mosta.

Sarajevo i Mostar

Kretanje kineskog turiste, najčešće, počinje u Sarajevu, i to kao jednodnevni boravak s obilaskom Baščaršije i lokacija na kojima je sniman nama, ali i Kinezima kultni film “Valter brani Sarajevo“. Potom se ide u Mostar, obavezno uslika na Starom mostu te produži prema Dubrovniku, koji je posebno atraktivan zbog lokacija na kojima je snimljena popularna „Igra prijestolja“.

Kineski turisti u prosjeku kod nas provedu dan i nekoliko sati. To govori i da se ponuda mora poboljšati i prilagoditi zahtjevima i navikama ovih radoznalih turista.

Kinezi u Sarajevu

Zbog toga su Udruženje „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put” i napravili publikaciju „BiH: 100 pitanja, 100 odgovora” na kineskom jeziku.

U toj brošuri naša je zemlja predstavljena s različitih aspekata, zanimljivosti iz kulture, umjetnosti. Sve je popraćeno fotografijama prirodnih ljepota.

Ukinute vize

– Prošle godine su 142 miliona Kineza putovala u inostranstvo, od kojih njih nešto više od 50.000 u BiH. Povećanje koje se bilježi je posljedica Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. Taj je sporazum stupio na snagu krajem marta prošle godine i otvorio vrata naše zemlje velikom broju turista iz Kine – rekao je za „Avaz“ direktor Udruženja Faruk Borić.

Kako bi privukli još više turista iz Kine, Borić tvrdi da je neophodna i direktna aviolinija iz Kine. 

Nedostaje prevodilaca 

RASTE BROJ TURISTA, ALI MANJKA PREVODILACA. TREBA NAM VIŠE RADA NA PRIVLAČENJU TURISTA I NA BRENDIRANJU DESTINACIJA, KAZAO JE NEDAVNO MINISTAR MIRKO ŠAROVIĆ.

Putujući novčanici

KINEZI SU „SRUŠILI“ NIJEMCE S PRIJESTOLJA PRVAKA SVJETSKIH PUTNIKA. KINESKI TURISTIČKI URED OBJAVIO JE DA NA PUTOVANJIMA POTROŠE OKO 177 MILIONA MARAKA GODIŠNJE, ŠTO JE ZA OKO 20 POSTO VIŠE NEGO ŠTO DAJU NIJEMCI. STOGA I NE ČUDI NJIHOV NADIMAK „PUTUJUĆIH NOVČANIKA“.

14.785 turista iz Kine samo u maju boravilo je u BiH, što je dvostruko više nego što je bilo Hrvata, koji drže drugu poziciju. 

16.293 noćenja u maju su u BiH ostvarili turisti iz Kine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -