Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoU ZAGREBU PROTEST: HRVATSKA ZATAŠKAVA I NEGIRA ZLOČIN U AHMIĆIMA

U ZAGREBU PROTEST: HRVATSKA ZATAŠKAVA I NEGIRA ZLOČIN U AHMIĆIMA

Predstavnici osam civilnih udruženja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu razvili su transparente “Ne u naše ime – 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima” te imena žrtava stradalih u ahmićkom zločinu kako bi upozorili hrvatsko državno vodstvo i javnost kako se ovaj zločin zataškava i negira.

U ime dvadesetak demonstranata okupljenih na glavnom zagrebačkom trgu, javnosti se obratila Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA koja je podsjetila kako je prije 30 godina u Ahmićima pored Viteza, u Bosni i Hercegovini, počinjen jedan od najokrutnijih ratnih zločina na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Haški sud je ustanovio da je zločin počinjen u okviru međunarodnog oružanog sukoba u koji je bila umiješana Republika Hrvatska, preko kontrole nad HDZ-om BiH i HVO-om. Pravosnažno je potvrđeno da je “Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om”, te “rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a.” Zločin u Ahmićima sudski je procesuiran. Sudilo se organizatorima, zapovjednicima i neposrednim počiniocima, no on ostaje trajna mrlja i sramota Republike Hrvatske. Hrvatska treba pokazati spremnost da se iskreno i bez ostatka suoči sa počinjenim zločinima, te preuzme odgovornost za prošlost. Samo činovima solidarnosti kroz jasne inicijative koji imaju za cilj razumijevanja uloge Republike Hrvatske u ratu protiv Bosne i Hercegovine, moći ćemo reći da se Hrvatska konačno distancira od imperijalne politike Franje Tuđmane.

Okupljanje su organizirale udruge: Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule, Centar za ženske studije i Ženska mreža Hrvatske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -