Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoU Moldaviji uhićeni članovi proruske skupine

U Moldaviji uhićeni članovi proruske skupine

Moldavska policija je u nedjelju priopćila da je nekoliko sati prije protuvladinog prosvjeda uhitila članove skupine “pod kontrolom Moskve” kojoj je cilj destabilizacija te malene države bivšeg SSSR-a. Nakon što je u subotu navečer policija izvršila pretres, privedeno je 25 muškaraca, od kojih su nakon ispitivanja sedmorica zadržana u pritvoru, rekao je načelnik policije Viorel Cernauteanu.

Jedan policijski agent se uspio ubaciti u skupinu koju vodi moldavski Rus. Prema Cernauteanuu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem protuvladinih prosvjeda. Stranka moldavskog proruskog oligarha Ilhana Shora, koji se nalazi u egzilu u Izraelu, ponovo je mobilizirala svoje pristaše protiv proeuropske vlade u Kišinjevu uslijed velikih napetosti između Moldavije i Rusije.

Njegova stranka je ranije organizirala niz prosvjeda protiv proeuropski orijentiranih vlasti u Moldaviji, a najnoviji je zakazan za nedjelju poslijepodne u glavnom gradu Moldavije. SAD optužuje Rusiju da želi destabilizirati zemlju s 2.6 milijuna stanovnika kako bi instalirala prorusku vladu.

Regija Transnistrija se odcijepila 1990. godine

Moldavija se trenutno bavi proruskom separatističkom regijom Transnistrijom, čiji su čelnici pozvali UN da provede istragu o navodnom pokušaju ubojstva predsjednika regije.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije. Transnistrija, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepila se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Transnistriju nakon što je ondje izvela operaciju “pod lažnom zastavom”, što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -