Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoŠvicarski predsjednik Alain Berset: Naše oružje ne treba koristiti u ratovima

Švicarski predsjednik Alain Berset: Naše oružje ne treba koristiti u ratovima

Alain Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je ratno ludilo, doznaje se iz njegovog intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

“Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga, jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji”, rekao je Berset dodavši da švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima. Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg istaknuo je da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno.

Photo:EPA

“Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba poštovati i švicarsko stajalište. Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće”, odlučno je naglasio Berset.

Švicarci su tradicionalno neutralni

Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Švicarska, koja nije članica Europske unije, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Rusije ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Švicarci odbijaju zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini.

Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego što se donese neka odluka. Tijekom posjete UN-u Berset je rekao da nije trenutak za promjene i da se ne mogu raditi iznimke, braneći tradicionalno stajalište svoje zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -