Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHTužni snimci: Stotine migranata odvedeno u Vučjak, kamp od kojeg su svi...

Tužni snimci: Stotine migranata odvedeno u Vučjak, kamp od kojeg su svi digli ruke

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona snimljeni su u utorak poslijepodne kako prate i usmjeravaju veliku grupu migranata prema kampu Vučjak koji se smatra neadekvatnim.

Na snimcima iz Bihaća vide se stotine migranata koje lokalnom cestom policajci usmjeravaju, odnosno odvode u kamp Vučjak.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer je saopćeno kako će se poduzimati mjere koje se odnose na “izmještanje svih osoba koje nemaju adekvatan smještaj i koje se ne nalaze u nekom od legalnih smještaja u prihvatnim centrima”.

Kako je objašnjeno, sve osobe koje se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima i neprijavljenom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću i drugim gradovima bit će izmještene u kamp Vučjak.

Koliko je zapravo migranata u USK?

S druge strane, međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju, smatraju da je kamp Vučjak neadekvatan i da treba biti zatvoren zbog necivilizovanih uslova boravka.

Crveni križ USK je izdao saopćenje u kojem objašnjava odluku povlačenja volontera iz Vučjaka zbog odluke gradskih vlasti da obustave podršku tom kampu za migrante. Između ostalog, Crveni križ USK apeluje da nadležni zauzmu stav, jer on očito do sada ne postoji.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić saopćio je da Grad Bihać od ponedjeljka obustavlja finansijsku pomoć za migrante uz poruku da državna vlast ignoriše krizu.

“Ministar Mektić u nekim svojim izjavama minimizira migrantsku krizu pa ispada da ona na postoji. U Bihaću sada ima više od 6.000 migranata, ja to odgovorno tvrdim. Grad Bihać potrošio je više od 100.000 KM za kamp Vučjak. Niko nam nije dao nijedne marke. Mi nismo ti koji trebaju rješavati migrantsku krizu. Od ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak pa da problem eksalira ne bi li se riješio. Tražimo plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju. Ne znam više šta trebamo poduzeti”, istakao je Fazlić.

Grad Bihać diže ruke od svega

On je dodao kako Hrvatska vraća migrante na ilegalne prijelaze te kako predstavnici vlasti stvaraju vještačku situaciju u kojoj uopće nema migrantske krize.

“Migrantske krize itekako ima. Tražim od Vijeća ministara da osigura novac za održavanje kampa Vučjak. Od ponedjeljka nećemo raditi ništa. Ja nit’ sam otvorio ovaj kamp, nit’ ću ga zatvoriti, grad Bihać nema ni nadležnost ni novac za to”, rekao je Fazlić.

Za održavanje kampa Vučjak potrebno je 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije… Fazlić ističe da je kamp u pristojnom stanju, ali da više ne može breme biti samo na leđima Grada Bihaća.

Svaku noć talgo vozom iz Sarajeva u Bihać dolazi minimalno 150 migranata.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -