Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
HomeAktuelnoSLOVENIJA: SNJEŽNA LAVINA ODNIJELA SEDMERO PLANINARA

SLOVENIJA: SNJEŽNA LAVINA ODNIJELA SEDMERO PLANINARA

U nesreći koja se danas dogodila na slovenskoj planini Maloj Mojstrovki i u kojoj je lavina odnijela sedmero slovenskih planinara, dvoje je ljudi teže ozlijeđeno, objavila je Slovenska gorska služba spašavanja (GRZS).

Helikopter prevezao teže ozlijeđene u bolnicu

Uprkos lošim vremenskim uvjetima, helikopter je dvije osobe uspio prevesti u bolnicu, a akcija spašavanja ostalih planinara i dalje traje. Kako je potvrđeno iz GRZS-a, planinari su se penjali prema vrhu Male Mojstrovke, gdje ih je odnijela snježna lavina duga stotinjak metara.

Prema dosad prikupljenim informacijama, nema smrtno stradalih osoba, navode iz GRZS-a. Oni kažu da su prema njihovim informacijama dvije osobe teže ozlijeđene, tri lakše, a još dvije su se uspjele izvući neozlijeđene.

Helikopteri imaju “izuzetno ograničene mogućnosti spašavanja”

U akciji spašavanja sudjeluju 50 spasioca iz gorskih službi spašavanja Kranjske Gore, Mojstrane, Rateča i Bovca, helikopter Slovenske vojske s predstavnicima ekipe helikopterske hitne medicinske pomoći GRZS-a i helikopter Zdračne policijske jedinice.

Oba helikoptera zbog magle i otežanih vremenskih uvjeta imaju “izrazito ograničene mogućnosti spašavanja”, upozorio je GRZS. Vremenski uslovi na mjestu događaja su vrlo loši, vidljivost je slaba, a spašavanje unesrećenih “vrlo je zahtjevno i dugotrajno”, potvrdio je glasnogovornik PU-a Nova Gorica Dean Božnik, prenosi Index.hr.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -