Utorak, 16 Jula, 2024
HomeAktuelnoSenzacionalna Lara Gut-Behrami današnjom pobjedom osvajila super-G Kristalni globus

Senzacionalna Lara Gut-Behrami današnjom pobjedom osvajila super-G Kristalni globus

Lara Gut-Behrami je potvrdila svoj status jedne od najboljih superveleslalomista svih vremena dok je napravila zapanjujuću finalnu vožnju u Soldeuu-Andora kako bi osvojila  Kristalni globus u  sezoni.

Sa prvih pet takmičarki na tabeli razdvojenih sa samo 44 boda u odlučujućoj trci, ovo je naglašeno kao jedan od vrhunaca finala Audi FIS Svjetskog kupa.

Lara Gut Behrami prvo mjesto

Brignone je bila prvi od kandidata koji je izašao iz  startne kapije. Italijanka je tačno znala šta treba da uradi. I dugotrajno urlanje branioca titule u superveleslalomu u ciljnom prostoru poslalo je njenim rivalkama jasnu poruku da je to uradila.

Federica BRIGNONE drugo mjesto

Mirna i direktna na oštroj, ravnoj gornjoj dionici, Brignone je zbog tehničkih vještina proletjela kroz tešku donju polovicu zaokreta i postigla vrijeme 1:26.92.

Pokazalo se previše za Ragnhild Mowinckel. Norvežanka, koja je bila četvrta u ukupnom poretku, imala je za cilj da postane prva norveška takmičarka ikada koja je osvojila titulu u superveleslalomu sezone, ali nije bila u stanju da parira Brignone i  zaostala je 0,25 sekundi.

Ragnhild MOWINCKEL trece mjesto

To je ostavilo slobodan put za Laru Gut-Behramija, stratarla je sa rednim brojem10. Ovo je njena   15. sezoni, švajcarska zvijezda je imala  18 prethodnih Super-G pobjeda u Svjetskom kupu plus olimpijskih i svjetskih šampionskih super-G zlata na koje se može osloniti i ta klasa je zablistala.

Na čarobnom  gornjem dijelu staze izgradila  je prednost od tri desetine sekunde u prvom prolazu u odnosu na Brignone i nikada se nije osvrnula. Smirena i staložena Gut-Behrami je izgledala nedodirljivo.

Lara Gut Behrami osvaja Kristalni globus u disciplini Super G

I tako se pokazalo. Prvo Connie Huetter, treća na listi  prije starta, nije uspjela parirati Larii, izbledivši na toj zahtjevnoj nižoj dionici staze.

Nakon četiri mjeseca i sedam prethodnih trka, sve se svelo na Elena Curtoni, koji startala s arednim brojem 15. Curtoni je stajala na vrhu znajući da izvedba Gut-Behrami znači da njena ranija  prednost od 19 bodova ne znači ništa. Samo bi pobjeda Eleni donela njen prvi Kristalni globus.

Ali sa apsolutno najvećim pritiskom, Curtoni je posustala. Izlazak iz idealne linije na stazi bio je razumljiv i odatle su desetinke sekunde zaostatka nastavile nizati.

GutBehrami-Brignone-Mowinckel

Kao znak nemilosrdne prirode skijaških utrka, na cilju Curtonijevo 10. mjesto značilo je da je drugi dan zaredom pala s podijuma u poretku sezone i na kraju završila četvrta.

Na kraju  podijum na dan utrke GutBehrami-Brignone-Mowinckel odgovarao je postolju Kristalnog globusa.

Ovo je emotivan dan, pobjeda, Kristalni globus,  rekala je Gut-Behrami, i to je  bila 37. pobjeda ukupno na Svjetskom Kupu.

Lara Gut Behrami

Lara je dodala: „Zaista sam sretana zbog načina na koji sam skijala, konačno je to bilo kako sam želiela  da skijam. Osjećala sam se slobodno i brzo. Zaista je lijepo tako završiti sezonu, osvojiti  današnji super-G i osvojiti Kristalni globus. Bilo je intenzivno.”

Brignone je možda za dlaku izgubila u odbrani svoje titule, ali s obzirom na identitet osobe koja ju je pobjedila, Italijanka je uz sav osmeh bila zadovoljna.

Lara Gut Behrami i Nicole Schmidhofer

„Danas nisam ljuta, nisam tužna, zaista sam ponosna na sebe. Bio sam peti, jedina šansa mi je bila da danas pobjedim rekao je Brinjone u cilju. “Tako da sam zaista ponosna na svoje skijanje, na svoj stav, samo je Lara bila bolja od mene. Ona je veliki šampion, pobedila je toliko puta. Bila je to dobra borba.”

Jednako raspoložena Mowinckel bila je oduševljen što je uzbudljiva trka do titule pokazala najbolje od alpskog skijanja.

“Izuzetno sam sretan zbog toga. Bila je to izjednačena sezona sa dosta kandidata za osvajanje Globusa i bila je velika borba do poslednje trke i to je ono što mislim da je ovaj sport”, rekla je ona.

Oprostila se od aktivnog takmičenja

Nicole Schmidhofer

Osmijesi i suze pozdravili su Schmidhofer dok je završila svoju posljednju trku Svjetskog kupa

Schmidhofer svjetska prvakinja u superveleslalu iz 2017. oduševila je obožavatelje i vršnjake tako što je krenula na staze na svoju 173. i posljednju utrku Svjetskog kupa u tradicionalnoj tirolskoj odjeći. Ona će mnogo nedostajati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -