Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoOdermatt  pobjedom u super-G dodaje i ovosezonski  Kristalni globus

Odermatt  pobjedom u super-G dodaje i ovosezonski  Kristalni globus

Marco Odermatt (Svicarska) se u četvrtak priblizio dugogodišnem rekordu Hermanna Maiera u sezoni, osvojivši superveleslalom u finalu FIS Svjetskog kupa u dinamičnom stilu koji je pokazivao cijele sezone.

Marco Odermatt super-G Kristalni globus

Na stazi Soldeu koja se brzo pogoršavala u toplim vremenskim uslovima, Odermatt je isporučio zaštitni znak visokog intenziteta, poboljšane performanse – preuzimajući mnogo rizika na brzoj gornjoj dionici i pokazujući majstorstvo u tehnici.

Završio je +0,29 sekundi ispred impresivnog Marca Schwarza (Austrija) i +0,71 ispred redovnog partnera u duelu Aleksander Aamodt Kilde (Norveška).

Marco Odermatt prvo mjesto

Pobjeda je Marku donjela 100bodova i sada ukupno  ima 1.942 poena. Zbog toga mu je potrebno samo treće mjesto u subotnjem veleslalomu – njegovoj omiljenoj disciplini – kako bi prebacio  Maierovu granicu od 2.000 bodova, postavljenu u periodu 1999-2000, i registrirao najbolju sezonu Svjetskog kupa za muškarce svih vremena.

Super-G je bio ključni dio njegovog zaduženja: pobijedio je u šest trka od osam startova ove sezone. Pokupio je Kristalni globus  nakon trke, koji će staviti uz svoje  sveukupno osvojene globuse.

Marco Schwarz drugo mjesto

„Izuzetno sam srećan“, rekao je. “Bio sam malo razočaran juče [sa 15. mjestom u spustu i želio sam pokazati još jednu dobru vožnju danas.

“Rekao bih da je šest pobjeda od osam trka i dva druga podijuma gotovo savršeno. To je vjerovatno najteža disciplina koju imamo u skijaškim trkama, da sumiramo pobjedom, osvojiti ovaj Kristalni globus je fantastično.

Ostaje hladan dok se Maierov rekord nazire. “Iduću utrku veleslaloma ću tretirati kao bilo koju drugu trku. Danas ću sigurno malo proslaviti, a onda ću pokušati ponovo u subotu ući all in za Veleslalom.

“Videćemo koliko je ostalo u rezervoaru. Ako radi, savršeno. Inače, dovoljno sam osvojio.”

Aleksander Aamodt KILDE trece mjesto

Marco Schwarz je možda bio čovjek koji je danas najviše impresionirao. Ovaj 27-godišnji Austrijanac je značajno napredovao kao skijaš u brzim disciplinama: prije ove godine, skoro sva njegova postolja su dolazila iz slaloma.

Ali izdržavajući nemilosrdni raspored trka u sve četiri discipline, Schwarz je prkosio umoru kako bi pokazao da se može takmičiti i sa brzim velikim zvijerima – klizeći na dužim skijama jednako efikasno kao što je uvijek uključivao tehničke discipline.

Aleksander Aamodt KILDE i Mikaela Shiffrin

Ovo je bio njegov najbolji rezultat u superveleslalu i prvi brzinski podijum, ali više će očekivati od austrijskog tima koji će ovog ljeta proći rekonstrukciju reperzentacije.

„Vožnja je bila prilično dobra“, rekao je. “Cijela sezona je bila prilično intenzivna, a sigurno i posljednjih nekoliko dana. Imat ću slobodan dan i onda se fokusirati na veleslalom i slalom za posljednje dvije trke. Onda malo odmora.

Kao i uvijek, prošlosezonski super-G šampion Kilde dao je sve od sebe, stavivši sve na kocku, ali nije mogao sasvim nadmašiti svog najvećeg rivala, kao što je uspio u spustu. Priznao je da je umor odigrao svoju ulogu.

Marco Odermatt

“Bilo je to psihički iscrpljujućih nekoliko mjeseci, to je sigurno”, rekao je. “Tijelo se osjeća dobro, ali važno je dobiti odgovarajuću pažnju. Bilo je teško, zadnjih par dana, ali sam se trudio. Slaže se.

„Sa super-G-om osećam da pomalo gubim liniju, a kada je meka van linije, gubim mnogo vremena. Ali treće mesto, još jedno podijum, još jedna neverovatna sezona, srećan sam što sam na ovoj poziciji.”

Još jednom je odao počast Odermattu. “Zabavno je gledati ovog skijaša koji nikad ne griješi, na svakoj trci je na podijumu, to je zaista nevjerovatno.

“Imao sam i zaista punu sezonu, i osjećam se kao da u super-G imam posla, da ga pobijedim sljedeće godine. Sada se čini nepobjedivim, ali ja ne mislim tako. Moram da nastavim da radim.”

Mikaela Shiffrin bodri Kildea

Finale Svjetskog kupa nastavlja se u petak u Soldeuu ekipnom paralelom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -