Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHSedmočlana porodica otrovala se paprikama i lubenicom?!

Sedmočlana porodica otrovala se paprikama i lubenicom?!

Zdravstveno stanje pacijenata stabilno, sumnja se na trovanje hranom, o svemu obaviješteni Zavod za javno zdravstvo KS i sanitarna inspekcija

Sedam osoba jučer u popodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a, kako nam je rečeno iz ove bolnice, sumnja se na trovanje hranom.  

Medicinska pomoć

Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, svi pacijenti javili su se sa stomačnim tegobama. Saznajemo i da su tog dana jeli kućnu hranu. 

– Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu – tvrdi naš izvor iz KCUS-a. 

Kako nam je potvrđeno, Zavod za javno zdravstvo KS s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu. 

Pojačan nadzor  

– Obaviješteni smo da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS-a, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze – kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Navode da Inspektorat tokom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama. 

Pune ruke posla  

Da su ljekari na Infektivnoj klinici KCUS-a imali pune ruke posla, uvjerili smo se i sami.

Ljekarsku pomoć potražio je i veliki broj djece, koja su napunila hodnike ove bolnice, a sve zbog osipa po tijelu te i morbila, koje još haraju u Kantonu Sarajevo.

Od januara do 12. jula zabilježene su 854 osobe zaražene morbilima. 

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -