Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelno"Sedinin Bazar" pruža podršku osobama sa invaliditetom u BiH

“Sedinin Bazar” pruža podršku osobama sa invaliditetom u BiH

“Sedinin Bazar” je humanitarna organizacija iz Amerike koju je naša Bosanka Sedina Salispahić Hajro porijeklom iz Goražda, osnovala u cilju pružanja pomoći osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Već duži niz godina zahvaljujući Sedini i svim Bosancima i Hercegovcima koji podržavaju rad ove organizacije iz Amerike, pomoć stiže u Bosnu i Hercegovinu. Iako je prošla kroz težak period u životu, Sedinu Salispahić Hajro ništa nije spriječilo da svoju energiju usmjeri prema humanitarnom radu. Svoje aktivnosti posvetila je upravo pomažući osobama sa invaliditetom. Zahvaljujući ovoj humanitarnoj organizaciji iz Čikaga, finansirani su različiti projekti u  nevladinoj organizaciji “RE-SET”iz Tuzle. Brojne su aktivnosti koje se provode u saradnji sa HO “Sedinin Bazar”. O saradnji sa “RE-SET” nešto više rekla nam je Sedina Salispahić Hajro.

Sedina Salispahić Hajro

–  Želimo pružiti maksimalnu podršku ovim divnim osobama iz “RE-SET” kao i drugim osobama sa invaliditetom u BiH. Program stipendiranja je jedan od naših projekata i trajati će u kontinuitetu. Stipendiranjem želimo motivisati, ohrabriti i podržati mlade i ambiciozne osobe sa invaliditetom u njihovom daljem stručnom napredovanju. Do sada smo uručili 50 mjesečnih stipendija za 8 osoba sa invaliditetom iz nekoliko gradova naše zemlje. U sklopu stipendiranja donirani su i laptopi, tableti i mobilni telefoni za korisnike  u svrhu podrške njihovim daljim ambicijama.

Projekat “Osnove grafičkog dizajna”, također jedan od projekata koji je realizovan za osobe sa invaliditetom. Ovom edukacijom korisnici  su obogatili svoje informatičko znanje koje im je mnogo bitno za buduću karijeru. Predavač je bio naš stručni saradnik Dino Alić, osoba sa dugogodišnjim iskustvom za grafički dizajn. Pomenuti ću i  projekat “Osnove AutoCad-a i 3D modeliranja” predavač edukacije je bio Edis Nukić , diplomirani inžinjer građevine i vlasnik firme Studio Atrium d.o.o. Također tu su i drugi projekti koje smo podržali, radionica “Print na keramičke šolje”, radionica “Cool je biti poseban” koju je vodila Lejla Arnautović, diplomirani defektolog-logoped. Cilj radionice bio je osvijestiti i slobodno izraziti svoju pripadnost, upoznati i prihvatiti različitosti, jačati samopoštovanje i jačati grupnu dinamiku i povezanost. Tokom trajanja radionice čula su se različita i vrlo zanimljiva zapažanja i stavovi učesnika radionice.

“Ideja za samostalni biznis” je također jedna od radionica koje smo podržali, voditelj radionice Seudin Hodzic je prisutnima pokazao tehnike sublimacijskog printa na svijetle majice sublimacijskim bojama. Cilj radionice je bio pokazati konkretne poslove koje mogu obavaljti osobe sa invaliditetom prilikom pokretanja svog samostalnog biznisa – rekla nam je predsjednica HO “Sedinin Bazar”, Sedina Salispahić Hajro.

Projekat “Moj prvi ugovor o radu” cilj projekta je promovisati socijalno poduzetništvo i pružiti priliku osobama sa invaliditetom koje nisu nikada bile u radnom odnosu da budu angažovane na određeno vrijeme u trajanu od 1-3 mjeseca radi sticanja iskustva, bolje socijalizacije i inkluzije.

Kur'an na Brajevom pismu

Izrada Kur’an-a po tedžvidu na Brajevom pismu jedan je u nizu projekata koje je finansirala  humanitarna organizacija “Sedinin Bazar”. Pomoć pri izradi Kur’an-a na brajevom pismu pružili su uvaženi imami sa područja Medžlisa Islamske Zajednice Tuzle i Srebrenika i Salkan Delić idejni tvorac projekta. Aladin Kavgić predsjednik udruženja RE-SET, Emina Kavgić zamjenica predsjednika udruženja RE-SET, Nedim Mujanović član upravnog odbora udruženja RE-SET i Samir Mumić, svi zajedno su doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta.

-Koristim priliku da se zahvalim svim partnerima HO “Sedinin Bazar” i svim Bosancima i Hercegovcima u Americi i u svijetu, koji podržavaju rad organizacije i time čine mnogo dobrih djela – rekla nam je Sedina Salispahić Hajro.

Svi koji žele da podrže ovu humanitarnu organizaciju koja prvenstveno ima za cilj pomoći osobama sa invaliditetom u BiH mogu posjetiti web site Sedini Bazar .

Osnovni cilj organizacije „RE-SET” je motivacija, edukacija, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom kroz naše razne treninge i programe do konačnog zapošljavanja ili samozapošljavanja osoba sa invaliditetom. Također jedna od glavnih redovnih aktivnosti je pomoć pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom i pružanje svih potrebnih informacija kako bi mogli ostvariti svoja prava koja su im zagarantovana Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i ostala prava koja su im zagarantovana Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Nevladina organizacija “RE-SET” Tuzla nastoji biti lider u svojoj lokalnoj zajednici na polju inkluzije osoba sa invaliditetom. Cilj je pomoći osobama sa invaliditetom da prihvate sami sebe kao sastavni dio jednog višekulturalnog i demokratskog društva (uz poštovanje i toleranciju različitosti), tako i osnaživanje socijalnog poduzetništva. Rad na nezavisnosti, građenje vlastite ličnosti, samopoštovanja, uvažavanja drugog i drugačijeg, demokratskog iskustva i saradnja, aktivna socijalizacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -