Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
HomeVijestiBiHSarajevo obara rekord: Turisti hrle u glavni grad

Sarajevo obara rekord: Turisti hrle u glavni grad

Smještajni kapaciteti u Sarajevu neće moći prihvatiti sve turiste, koji su već najavili dolazak u narednim danima u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, bh. prijestonica postaje pravi turistički centar, a rekordi će, procjenjuju, biti oboreni upravo u ovom mjesecu.

Sarajevo je u avgustu prošle godine posjetilo više od 75.000 turista, govore statistike, a taj broj će uoči Sarajevo Film Festivala biti i premašen. 

Već tradicionalno, najpoznatiji filmski festival u ovom dijelu Evrope okuplja veliki broj gostiju, koji su privučeni ne samo filmovima nego i velikim zvijezdama, dobrom hranom te neprekidnim zabavama tokom SFF-a.

Gosti koje najčešće srećemo na glavnim gradskim ulicama su iz Kine. Nakon što je ukinut vizni režim, vrata naše zemlje otvorena su velikom broju kineskih turista. Podaci govore da ih u BiH dođe skoro 50.000. Većina obilazak Bosne i Hercegovine počinje upravo iz Sarajeva. No, tu su i turisti iz Italije, Španije, Njemačke, Velike Britanije.

Na Baščaršiji, trgovci, zanatlije i ugostitelji ne mogu sakriti zadovoljstvo. Pred ćevabdžinicama, aščinicama, buregdžinicama su redovi. Po starom čaršijskom običaju, ne otkrivaju se cifre. No, jedan od poznatih ugostitelja kaže:

– Kad bi ovako bilo makar nekoliko mjeseci godišnje, sve bi bilo drugačije.

Zadovoljni su i vlasnici privatnih hostela i iznajmljivači apartmana i soba. No, turistički radnici kažu da, nažalost, nedostaje kapaciteta te da u narednom periodu treba povećati i broj kreveta te pratećih sadržaja.

U ovom momentu, tvrde, popunjeno je 90 posto kapaciteta, najviše u Starom Gradu i Centru.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -