Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoSamsung: ostvarena najmanja dobit

Samsung: ostvarena najmanja dobit

Samsung Electronics je u petak saopštio da će smanjiti proizvodnju čipova nakon što je zabilježio pad kvartalne operativne dobiti od 96 posto.

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova i telvizora porasle su za tri posto na početku trgovanja, dok su dionice rivalskog SK Hynixa porasle za 5 posto jer su investitori pozdravili planove za smanjenje proizvodnje kako bi se očuvale cijene.

Samsung je procijenio da je njegov operativni profit pao na 455,5 miliona dolara u periodu januar-mart, sa skoro 11 miliona dolara godinu dana ranije, u kratkom preliminarnom izvještaju o zaradi. Bio je to najniži profit za bilo koji kvartal u 14 godina.

“Potražnja za memorijom je naglo opala zbog makroekonomske situacije i usporavanja kupovnog raspoloženja kupaca, jer mnogi kupci nastavljaju prilagođavati svoje zalihe u finansijske svrhe. Smanjujemo proizvodnju memorijskih čipova za značajan nivo, posebno proizvoda sa osiguranom opskrbom”, navodi se u saopćenju.

Odluka o smanjenju proizvodnje je bila neočekivana za Samsung, koji je ranije rekao da će napraviti mala prilagođavanja kao što su pauze za renoviranje proizvodnih linija, ali ne i potpuno smanjenje. Nije objavljeno za koliko će se tačno smanjiti proizvodnja.

S obzirom da je potražnja potrošača za tehnološkim uređajima usporena zbog rastuće inflacije, kupci poluvodiča, uključujući operatere centara podataka i proizvođače pametnih telefona i personalnih računara, uzdržavaju se od kupovine novih čipova i trošenja zaliha.

Analitičari su procijenili da je odjel za čipove pretrpio tromjesečne gubitke od više od 3,03 milijarde dolara kako su cijene memorijskih čipova pale, a vrijednost zaliha smanjena.

Ovo bi bio prvi kvartalni gubitak odjela čipova od prvog tromjesečja 2009. godine, što je velika razlika za ono što je obično sektor koji u boljim godinama ostvaruje oko polovinu Samsungovog profita.

Prihod je vjerovatno pao za 19 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije na 63 triliona vona, rekao je Samsung. Kompanija bi kasnije ovog mjeseca trebala objaviti detaljnu zaradu, uključujući analizu po divizijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -