Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHSajam šljive u Gradačcu ove godine okuplja 310 izlagača iz BiH, regije...

Sajam šljive u Gradačcu ove godine okuplja 310 izlagača iz BiH, regije i EU

Ostalo je još šest dana do početka 46. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije Sajma šljive u Gradačcu. Organizatori vrše posljednje pripreme za dolazak izlagača i posjetilaca najstarije specijalizovane privredne manifestacije u Bosni i Hercegovini koja će se održati od 28. do 31. avgusta ove godine.

Završne pripreme za ovogodišnji 46. Sajam šljive u Gradačcu

“Postavlja se montažna hala, finaliziramo dogovore sa izlagačima i pripreme za što bolji doček zvanica i gostiju ovogodišnjeg sajma u Gradačcu. Očekujemo da će se na sajmu predstaviti oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, okruženja i zemalja Evropske unije. Raduje nas dolazak starih partnera i dugogodišnjih prijatelja. Na sajmu će se predstaviti i novi izlagači među kojima je i jedna firma za proizvodnju i preradu maslinovog ulja iz Italije”, rekao je Hašim Šabanović, direktor firme “Gradačački sajam” d.o.o. Gradačac.

I ove godine sajamske štandove krasit će kolektivne izložbe proizvođača i prerađivača hrane i pića ali i pretećih djelatnosti u poljoprivredi. Predstavit će se obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, turističke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg Sajma šljive.

Ova privredno-turistička manifestacija, nastala 1969. godine kao želja da se promovira šljiva i proizvodi od šljiva, a potom i agrarni kompleks Bosne i Hercegovine, iz godine u godinu pruža izlagačima, poljoprivrednicima i naučnim radnicima ali i predstavnicima vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini i šire da otvoreno progovore o stanju poljoprivrede i njenom budućem razvoju kroz prizmu primjene novih naučnih saznanja i tehnologija.

Tako će i ove godine biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik”u Donjem Skugriću (Modriča), i predavanje za pčelare na 2. sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će se održati kao prateća manifestacija Sajma šljive.

Bit će dodijeljene sajamske medalje za kvalitet izloženih proizvoda, “Velike Krušikove medalje” za jaka i alkoholna pića te medalje za kvalitet ocijenjenih medova.

“Ove godine želimo da se posebno zahvalimo našim dugogodišnjim prijateljima, partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima. Bit će to prilika da dodijelimo osam sajamskih plaketa za afirmaciju i unapređenje međunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajma šljive”, rekao je direktor Šabanović ističući da će ceremoniji otvaranja Sajma prisustvovati veliki broj zvanica iz zemlje i regiona među kojima će biti gospoda Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj gradačačkog sajma te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada koji je drugu godinu zaredom partner ove manifestacije.

Očekuje se dolazak visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine kao i delegacija kantonalih vlada, općina i gradova u BiH.

Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive bit će uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi. Posjetioci će u četiri sajamska dana moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora.

Prema najavama organizatora ovogodišnji Sajam šljive pratit će brojne medijske kuće iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Pokrovitelj: Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo. Partner sajma: Grad Zagreb i Obrtnička komora Grada Zagreba. Oficijelni sponzor: Petrokemija Kutina.
Sponzori: Adriatic osiguranje d.d., Lactalis, NLB banka, Agroklub, Turistička zajednica TK.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -