SAD poslao upozorenje Dodiku

Dodik

0
187
SAD upozorenje Dodiku
SAD upozorenje Dodiku

Milorad Dodik dobio je novo upozorenje američke diplomacije da Washington neće tolerirati njegovu secesionističku retoriku i prijetnje opstanku BiH. Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu reagiralo je dan nakon što je Dodik treći put inauguriran za entitetskog predsjednika, a protekle četiri godine je proveo na dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Tijekom govora kojega je nakon preuzimanja dužnosti održao pred zastupnicima u parlamentu RS-a, Dodik je zaprijetio kako će na svaku eventualnu odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, koja bi se odnosila na imovinu kojom raspolažu entiteti, odlučno reagirati.

Pojasnio je kako to zapravo znači put ka odcjepljenju RS-a od BiH. “Onaj tko to napiše, napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti, a to je odluka o odcjepljenju RS-a”, kazao je Dodik pred zastupnicima, za što je od onih iz redova svoje stranke dobio pljesak.

Visokog predstavnika Schmidta nazvao je “spodobom” te konstatirao kako je prošlo vrijeme kada su SAD i europske države mogle silom spriječiti secesionističke planove. Veleposlanstvo SAD-a mu je poručilo kako će ta zemlja nastaviti podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

“Secesionistička retorika je opasna, neodgovorna i antidejtonska”

“Secesionistička retorika je opasna, neodgovorna i antidejtonska. Upravo zbog izjava poput ove jučerašnje Milorad Dodik je sankcioniran od strane SAD-a”, stoji u izjavi veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

SAD je prve sankcije Dodiku izrekao još 2017. godine u vrijeme administracije Baracka Obame, nakon što su ga označile osobom odgovornom za ugrožavanje provedbe Daytonskog sporazuma upravo zbog njegovih prijetnji odcjepljenjem RS-a. Zabranjen mu je ulazak u SAD, imovina mu je zamrznuta, a američkim je građanima zabranjeno s njim poslovati. 

Dodik se nadao kako će mu administracija Donalda Trumpa ukinuti te sankcije, no to se nije dogodilo, a umjesto toga Ministarstvo financija SAD-a u siječnju ove godine dodatno ga je sankcioniralo zbog “korupcijskih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH”.

U travnju ove godine, uz slična obrazloženja, Dodiku je sankcije uvela i vlada Velike Britanije, a zajedno s Dodikom, London je sankcijama kaznio i njegovu najbližu suradnicu Željku Cvijanović, tadašnju predsjednicu RS-a.

Cvijanović je nakon toga na listopadskim izborima ipak izabrana za članicu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Izvor: index.hr