Dodik na Palama prijeti formiranjem vojske

1
191

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na “nježne” prijetnje o mogućim sankcijama pojedincima odgovara kratko i jasno. Pokreće proceduru povlačenja iz svih državnih institucija te formiranja, između ostalog, i svoje vojske.

Dok u Sarajevu borave dva visoka izaslanika, jedan iz SAD-a i jedan koji predstavlja Evropsku uniju. Pokušavaju ispregovarati dogovor o izmjenama Izbornog zakona, petnaest kilometara dalje Milorad Dodik na Palama usvaja deklaraciju. U kojoj prijeti da će se u najskorijem periodu RS povući iz svih državnih institucija. Ili većine te da će, između ostalog, formirati svoju vojsku.

Tu šizofrenu političku situaciju stranci moraju primijetiti. Inače, kako pregovarati o reformama za državu, o promjeni Izbornog zakona dok jedan značajan politički subjekt doslovno prijeti da će se u narednim mjesecima povući iz Oružanih snaga BiH i formirati svoju vojsku, da će se povući iz državnog pravosudnog sistema te da će u slučaju pokušaja državnih organa da reaguju u RS-u to silom zabraniti.

U takvim trenucima američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručuje da na takve poruke ne treba reagovati.

I ne treba vjerovatno, jer svaka reakcija bi dobrodošla toj destruktivnoj politici koja se nameće iz RS-a. Istina, Escobar je vrlo jasno najavio sankcije za Dodika i druge zajedno s evropskim partnerima. Međutim stanje na terenu, poruke iz SNSD-a govore da stranci ne smiju dopustiti konkretizaciju takvih najava.

To uostalom i nisu samo najave, već konkretno pokrenute procedure. Pitanje je koliko je odgovorno da odgovorni međunarodni faktor čeka da neki Dodikov zakon bude objavljen u Službenom listu.

Dakle, dok jedni pregovaraju kako da ne bude diskriminacije u državi, traže rješenja za Izborni zakon ili žele investicije. Od njih se traži da pristaju na ustupke i kompromise dok Dodik iznad Sarajeva (Pale) u deklaraciji najavljuje formiranje vojske RS-a, što bi suštinski bila paravojska.

1 COMMENT

Comments are closed.