Četvrtak, 20 Juna, 2024
HomeAktuelnoSAD: CIJENE BENZINA NASTAVLJAJU RASTI

SAD: CIJENE BENZINA NASTAVLJAJU RASTI

Uprkos rastućoj zabrinutosti za zdravlje globalne privrede, maloprodajne cijene benzina nastavljaju rasti, ali su i dalje znatno ispod prošlogodišnjih nivoa, pokazuju podaci objavljeni u petak.

Moto klub AAA naveo je nacionalnu prosječnu maloprodajnu cijenu od 3.66 dolara za galon običnog bezolovnog benzina za petak, što je 8 centi po galonu više u odnosu na nivo od prije sedam dana i 20 centi više nego u to vrijeme prošlog mjeseca.

Trend odražava nedavnu putanju cijene nafte. Cijena sirove nafte Brent, globalna referentna vrijednost za cijenu nafte, u petak se trgovala oko 86 dolara po barelu, dobrih 10 dolara više od prošlomjesečnog nivoa.

 Kada cijena sirove nafte prijeđe granicu od 80 dolara po barelu, to stvara veliki pritisak na ono što plaćamo na pumpi – rekao je Endrju Gros, potparol moto kluba.

Gros je dodao da bi vozači trebali nastaviti s povećanjem cijena na pumpama osim ako cijene sirove nafte ne padnu jer nafta, zajedno s državnim porezima i troškovima prevoza, čini najveći dio onoga što potrošači vide na pumpama.

Nedavni podaci, međutim, pokazuju određenu toleranciju prema višim cijenama.

Uprava za energetske informacije, obrađivač podataka Ministarstva energetike, izvijestila je da je ukupna količina rafinisanih naftnih proizvoda poslanih na tržište porasla za 0.7 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi “Upi”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -