Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom

Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom, zbog čega se bespilotna američka letelica srušila u Crno more, saopštila je američka vojska.

Navodi se da je dron bio u rutinskoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru kada su dva ruska aviona pokušala da je presretnu.

Američka evropska komanda saopćila je da je nesreća u utorak rezultat “neprofesionalnog čina Rusa”.

Rusija je saopštila da se dron srušio nakon “oštrog manevara” i negirala da su dvije letjelice ostvarile direktan kontakt.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je dron MQ-9 Reaper leteo sa isključenim transponderima. Transponderi su komunikacijski uređaji koji omogućavaju praćenje aviona.

Bespilotne letelice Reaper su avioni za nadzor sa rasponom krila od 20m.

Incident se dogodio oko 07:03 po srednjeevropskom vremenu (06:03 GMT) u utorak, prema američkoj vojsci.

“Naš avion MQ-9 je obavljao rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letelica, što je dovelo do pada i potpunog gubitka MQ-9”, navodi se u saopštenju.

Nekoliko puta prije sudara borbeni avioni Su-27 su bacali gorivo na dron na “nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”, navodi se u saopštenju.

SAD su pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu da protestuje protiv tog poteza.

Kako su američki vojni zapovjednici upozorili u svojoj izjavi, ovo je opasan čin koji bi “mogao dovesti do pogrešne procjene i nenamjerne eskalacije”.