Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoRuski borbeni avion se sudario sa američkim dronom

Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom

Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom, zbog čega se bespilotna američka letelica srušila u Crno more, saopštila je američka vojska.

Navodi se da je dron bio u rutinskoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru kada su dva ruska aviona pokušala da je presretnu.

Američka evropska komanda saopćila je da je nesreća u utorak rezultat “neprofesionalnog čina Rusa”.

Rusija je saopštila da se dron srušio nakon “oštrog manevara” i negirala da su dvije letjelice ostvarile direktan kontakt.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je dron MQ-9 Reaper leteo sa isključenim transponderima. Transponderi su komunikacijski uređaji koji omogućavaju praćenje aviona.

Bespilotne letelice Reaper su avioni za nadzor sa rasponom krila od 20m.

Incident se dogodio oko 07:03 po srednjeevropskom vremenu (06:03 GMT) u utorak, prema američkoj vojsci.

“Naš avion MQ-9 je obavljao rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i pogodila ruska letelica, što je dovelo do pada i potpunog gubitka MQ-9”, navodi se u saopštenju.

Nekoliko puta prije sudara borbeni avioni Su-27 su bacali gorivo na dron na “nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”, navodi se u saopštenju.

SAD su pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu da protestuje protiv tog poteza.

Kako su američki vojni zapovjednici upozorili u svojoj izjavi, ovo je opasan čin koji bi “mogao dovesti do pogrešne procjene i nenamjerne eskalacije”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -