Utorak, 16 Jula, 2024
HomeMagazinZanimljivostiProšetajte kroz istoriju: Najstarije sarajevsko šetalište očarava svojom ljepotom

Prošetajte kroz istoriju: Najstarije sarajevsko šetalište očarava svojom ljepotom

Sarajevo – Glavni grad Bosne i Hercegovine često je poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom nasljeđu. Jedno od najstarijih sarajevskih šetališta, koje prolazi kroz kanjon rijeke Miljacke, predstavlja pravu atrakciju za posjetioce i građane.

Ovo šetalište, čija je ljepota postala vidljiva tek gradnjom uskotračne pruge u vrijeme Austro-ugarske monarhije, ima dugu i zanimljivu istoriju. Davne 1884. godine, Austrijanac Jozef Da Riva doselio se u Sarajevo i tu zasadio korijene. Ovaj poduzetnik je, između ostalog, sagradio skladište i počeo snabdijevati gradilišta Sarajeva građevinskim materijalima.

Kako je trgovac Da Riva napredovao, 1889. godine je na istom mjestu sagradio kuću i gostionicu. Ova gostiona postala je prvo mjesto u gradu gdje se služilo vino. Da bi bio jedinstven i poseban, Da Riva je u brdu ispod svoje gostionice iskopao prostorije za vlastitu vinariju. Na taj način, kafana je bila povezana s podrumom u kojem je skladištio vino. Da Riva je tako postao prvi sarajevski vinar sa svojom autentičnom vinarijom, čija je tradicija trajala do 1918. godine.

Nedaleko od kuće i gostionice Da Riva, poduzetnik je napravio i izletište sa kupalištem za Sarajlije. Ovo mjesto je bilo opremljeno branom na vodi i drugim elementima koji su stvarali ambijentalni ugođaj. Očaravajuća ljepota ovog izletišta privukla je mnoge, te je postalo omiljeno mjesto za šetnje i opuštanje.

Danas, ovo šetalište predstavlja turističku atrakciju i istovremeno podsjećanje na bogatu prošlost Sarajeva. Posjetitelji imaju priliku prošetati kroz istoriju i osjetiti duh nekadašnjeg vremena. Povremeno se organizuju i razne manifestacije i događaji na ovom mjestu, koji oživljavaju prošlost i čuvaju tradiciju.

Zahvaljujući ljepoti i značaju, najstarije sarajevsko šetalište je i danas omiljeno među građanima i turistima. Prolazeći kroz ovaj kanjon rijeke Miljacke, posjetitelji imaju priliku da dožive spoj prošlosti i prirode te da uživaju u jedinstvenom ambijentu koji je izgrađen davne prošlosti.

Posjetite ovo čarobno mjesto i otkrijte ljepotu sarajevske istorije i prirode na najstarijem šetalištu grada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -