Petak, 23 Februara, 2024
HomeAktuelnoPropala banka SVB jedna od najvećih  u SAD-u

Propala banka SVB jedna od najvećih  u SAD-u

Američki regulatori zatvorili su banku SVB i preuzeli kontrolu nad depozitima njenih klijenata u najvećem propasti jedne američke banke od 2008. godine.

Potezi su uslijedili kada je firma, ključni tehnološki zajmodavac, pokušavala da prikupi novac kako bi nadoknadila gubitak od prodaje imovine na koju su uticale više kamatne stope.

Njegovi problemi su izazvali navalu povlačenja klijenata i izazvali strahove o stanju u bankarskom sektoru.

Zvaničnici su rekli da su djelovali kako bi “zaštitili osigurane štediše”.

Banka Silicijumske doline (SVB) se suočila sa “neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću”, saopštili su bankarski regulatori u Kaliforniji, gde kompanija ima sedište, dok su najavljivali preuzimanje.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja obično štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela odgovornost za otprilike 175 milijardi dolara (145 milijardi funti) depozita u banci, 16. po veličini u SAD.

Silicon Valley Bank (SVB)- Photo: AXIOS

Poslovnice banaka će se ponovo otvoriti, a klijenti sa osiguranim depozitima će imati pristup sredstvima “najkasnije u ponedjeljak ujutro”, navodi se, dodajući da će novac prikupljen prodajom imovine banke ići neosiguranim štedišama.

Bjekstvo investitora

S obzirom da su mnogi klijenti firme u toj poziciji, situacija je ostavila mnoge kompanije sa novcem vezanim u banci zabrinutim za svoju budućnost.

“Upravo sam na putu u filijalu da pronađem svoj novac. Pokušaj da ga prenesem jučer nije uspio. Znate one trenutke u kojima ste možda stvarno sjebani, ali niste sigurni? Ovo je jedan od onih trenutaka”, rekao je jedan osnivač start-up-a.

Još jedan osnivač zdravstvenog start-up-a rekao je: “Bukvalno prije tri dana, upravo smo dobili milion dolara na našem bankovnom računu… I onda se ovo dešava.”

Uspio je prebaciti novac na drugi račun 40 minuta prije isteka roka. “Bilo je na čekanju. A onda je jutros bilo tamo. Ali znam druge ljude koji su radili istu stvar nekoliko minuta nakon mene, i nije prebačeno.”

SVB – Silicon Valley Bank PHOTO: CNBC

“Bila je to luda situacija”, rekao je.

Odgovor Američkih regulatora

Kolaps je uslijedio nakon što je SVB rekao da pokušava prikupiti 2,25 milijardi dolara (1,9 milijardi funti) kako bi nadoknadio gubitak uzrokovan prodajom imovine, uglavnom američkih državnih obveznica, na koje su uticale više kamatne stope.

Vijest je navela investitore i klijente da pobjegnu iz banke. Dionice su u četvrtak doživjele najveći jednodnevni pad u istoriji, pale su za više od 60 posto i dodatno su pale u prodaji nakon radnog vremena prije nego što je trgovanje zaustavljeno.

Zabrinutost da bi se i druge banke mogle suočiti sa sličnim problemima dovela je do rasprostranjene prodaje dionica banaka širom svijeta u četvrtak i rano u petak.

Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je da “veoma pažljivo prati “skorašnja dešavanja” u banci Silicijumske doline i drugima.

Kasnije se sastala sa najvišim bankarskim regulatorima, gdje je Ministarstvo finansija izjavilo da je izrazila “puno povjerenje u bankarske regulatore da poduzmu odgovarajuće mjere kao odgovor i istakla da je bankarski sistem i dalje otporan”.

IZVOR: BBC

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -