Petak, 23 Februara, 2024
HomeAktuelnoMikaela Shiffrin osvojila je rekordnu 87. pobjedu u Svjetskom kupu

Mikaela Shiffrin osvojila je rekordnu 87. pobjedu u Svjetskom kupu

Mikaela Shiffrin osvojila je rekordnu 87. pobjedu u Svjetskom kupu nakon što je u subotu dominirala u ženskom slalomu u švedskom Aare te je tako nadmašila rekord legendarnog Ingemara Stenmarka, čiji je rekord jučer izjednačila.

Shiffrin je do 87. pobjede stigla točno 12 godina od svog prvog nastupa u Svjetskom kupu, a u Areu je još jednom dokazala da je najbolja skijašica svih vremena, pogotovo kad je u pitanju slalom.

U perfektnoj prvoj vožnji je “pomela” konkurentice, a onda je u drugoj kontroliranom vožnjom u lošijim uvjetima uspjela tu prednost zadržati.

Druga je bila Wendy Hodener sa zaostatkom +0.92 a treča je bila domaća predstavnica Ana Swenn Larsson sa zaostatkom +0.95.

Shiffrin je pobjedom u Areu prošla i granicu od 2000 bodova  u ukupnom poredku u kojem ih ima 2028 bodova. Drugoplasirana  u Svjetskom kupu Slovakinja Petra Vlhova, koja u subotu nije uspjela doći do cilja druge vožnje, zaostaje za Amerikankom 1003 boda.

Juče je izjednačen Stenmarkov rekord, danas nadmašen

Mikaela sa svojih 27godina  je svoju prvu pobjedu u karijeri ostvarila u decembru 2012. u istom odmaralištu, izjednačila je rekord svih vremena upenzionisanog švedskog velikana Ingemara Stenmarka u veleslalomu u petak.

Shiffrin je postala najuspješnija skijašica Svjetskog kupa svih vremena u januaru kada je pretekla sunarodnjakinju Lindsey Vonn sa 82 pobjede.

Jučerašnjom pobjedom u veleslalomu, koji je vožen u švedskom Aareu, Amerikanka Mikaela Shiffrin ispisala je historiju – ostvarila je rekordni, 86. trijumf u utrkama Svjetskog kupa i time postala najuspješnija skijašica svih vremena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -