Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHProblemi s bespravnim zauzećem javnog dobra na putu tramvajske pruge u Hrasnici

Problemi s bespravnim zauzećem javnog dobra na putu tramvajske pruge u Hrasnici

Kompanija koja je zadužena za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice se suočava sa problemima bespravnog zauzeća javnog dobra od strane pojedinaca na putu od kružnog toka u Hrasnici do Famosa. Kako bi spriječili dalja bespravna zauzeća, nadležni su pozvali stanovništvo da ukloni prepreke sa javnih površina i prilagodi granice svog posjeda postavljenim oznakama.

Granice javnog dobra su označene crvenim kolčićima, a nadležni su istakli da je važno da se prepreke uklone do 10. juna do 9 sati. U suprotnom, slijede sankcije za one koji nisu postupili po ovom zahtjevu.

Vrijedi podsjetiti da je projekat tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice ozvaničen u jesen prošle godine, dok su radovi počeli krajem februara ove godine. Izgradnju pruge izvodi konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi i Yapiray, koji su izabrani na međunarodnom tenderu. Rok za završetak radova je godinu i po, a troškovi izgradnje prelaze 50 miliona KM. Finansiranje projekta je osigurano kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovo upozorenje nadležnih službi i apel stanovništvu ima za cilj očuvanje integriteta i funkcionalnosti javnog prostora na kojem se vrši izgradnja pruge. Bespravno zauzeće javnog dobra može dovesti do kašnjenja u izgradnji tramvajske pruge, kao i do dodatnih finansijskih troškova, pa je stoga važno da se svi stanovnici pridržavaju propisa i uklone prepreke sa javnih površina.

Ukoliko se primijeti bilo kakvo bespravno zauzeće ili nepoštovanje postavljenih oznaka, nadležne institucije će poduzeti mjere kako bi očistile javne površine i osigurale nesmetanu izgradnju tramvajske pruge.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -