Prelijepo Plivsko jezero (Video)

0
144

Kraljevski grad Jajce nalazi se na ušću rijeke Plive u Vrbas. Grad na obalama prelijepih rijeka oduvijek je privlačio osvajače koji su naseljavali ovo područje od najstarijih vremena. Grad Jajce je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva među kojima i Stjepana Tomaševića (1461-1463). U ovom periodu srednjovjekovni bosanski gradovi postaju mjesta pismenosti, nauke i kulture.

Osim kultruno-historijskih spomenika koji obiluju u ovom gradu, kojeg neki nazivaju i muzej na otvernom, Jajce je poznato po prirodnim ljepotama koje ga okružuju. Tu se prije svega izdvaja Plivski vodopad koji se nalazi u samom centru grada i glavna je turistička atrakcija.

Na pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastali transformacijom toka rijeke Plive, koja se koristi i kao značajan hidro-energetski resurs. Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe.

Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška takmičenja. Na Velikom Plivskom jezeru 1963. godine, održano je sedmo Evropsko i vanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Uz Plivska jezera nalaze se auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta. Jezera kao prirodna turistička vrijednost pored rijeka Plive i Vrbasa imaju značajan udio u turističkoj ponudi. Plivska jezera su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Pored ova dva jezera, u ovom području nalaze se i jezero Đol i jezero Olić koje imaju veliki značaj za općinu Šipovo.

Plivska jezera kao i sama Plivska dolina rezultat je složenih tektonskih pokreta. Uzročnik nastanka najveće prirodne akomulacije vode u Bosni i Hercegovini su sedrene prečage koje su se formirale poprečno od pružanja vodotoka, na najužim dolinskim dijelovima.

Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a njegova širina iznosi približno jedan kilometar, dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko jedan kilometar i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara.

Pored hidrološkog objekta Plivskih jezera, neodvojivu kariku u turističkoj ponudi imaju vodenice na sedronosnoj prečagi koja odvaja Veliko i Malo plivsko jezero. Odlukom Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine ovo područje je proglašeno Nacionalnim spomenikom pod nazivom “Kulturni krajolik – Plivska jezera sa kompleksom mlinоva na Plivi kod Jajca”.

S temperaturom vode u ljetnom periodu višom od 21 stepen Celzijusa pogoduje razvoju kupališnog turizma. Prosječna godišnja temperatura površinskog sloja vode je 17, a u dubljim slojevima je oko pet stepeni Celzijusa niža, što pogoduje uzgoju ribljeg fonda.

Video: Muamer Manko / Trninfo

Ovo je nastavak avantura kroz prelijepe krajolike Bosne i Hercegovine, pratite naš portal i subscribe Youtube kanal našeg reportera.

Izvor: Trninfo