BOSANSKA KUHINJA

Bosanski lonac

Sastojci

  8 osoba

Glavni sastojci

1 kg miješanog mesa (junetina, jagnjetina)

2 dl ulja (može i mast ko voli)

1 velika glavica luka

5 češnjeva češnjaka

700 gr krompira rezanog na krupnije kocke

200 gr mrkve krupno rezane na kolutove

100 gr zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano

100 gr kupusa grubo rezanog

100 gr paprike svježe (žuta, zelena, crvena)

100 gr graška

100 gr mohuna

100 gr bamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)

100 gr paradajza ili nekoliko komada sitnog

pola dl octa bijeloga(može i bez njega ako ne volite kiselu čorbu)

2 dl vina

1,5 l vruće vode

nešto soli i papra

Priprema

1.Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. I kod mesa prepuštam izbor. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.

2.Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.

3.U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.

4.Naliti vinom, vodom i usuti ocat.

5.Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.

6.Povremeno malko protresti sud.

Posluživanje

Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac, što je dnanas teško naći kvalitetno da bi izdržalo taj proces. Svejedno i u najmodernijoj varijanti prija.