Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeVijestiBiHPredstavljeni filmovi programa “U fokusu” 27. SFF-a

Predstavljeni filmovi programa “U fokusu” 27. SFF-a

To nisu samo filmovi regije već i svijeta, izjavila je selektorica programa “U fokusu” Elma Tataragić

Program “U fokusu” 27. Sarajevo Film Festivala, koji će trajati od 13. do 20. avgusta, donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

– Filmovi u programu U fokusu su raznovrsni, a njihova zajednička karakteristika je što su ovo najuspješniji filmovi regije u protekloj godini, koji su obilježili festivale u Veneciji, Sundanceu, Berlinu, Kanu. To je program koji donosi presjek najboljih filmova regije od Venecije 2020. pa sve do Sarajeva 2021. Dakle, kvalitet programa ovisi o kvalitetu regionalnih filmova, a ove godine kvalitet je bio nadprosječan. Nije se desio niti jedan festival A kategorije a da njemu nisu premijerno prikazani regionalni filmovi koji su često odnosili i glavne nagrade. Upravo tako je bilo sa filmom “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke najnagrađivanije rediteljice Jasmile Žbanić, koji je svoju svjetsku premijeru imao u glavnom programu filmskog festivala u Veneciji. Nakon premijere film je prikazan na brojnim filmskim festivalima izuzetno zapaženo uz nagrade i sjajne ocjene i publike i kritike, da bi svoj trijumf imao kao nominirani za najbolji Međunarodni film za nagradu Oskar Američke akademije. “Bad Luck Banging or the Loony Porn”, rumunjskog sada već kultnog reditelja Radua Judea, je film koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Kosovski film HIVE Blerte Bašoli (Basholi) osvojio je nagradu na Sundanceu… Dakle to nisu samo filmovi regije već i svijeta – izjavila je selektorica programa U fokusu Elma Tataragić.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

EVOLUCIJA / EVOLUTION

Njemačka, Mađarska, 2021, 97 min.

Režija: Kornél Mundruczó

Uloge: Lili Monori, Goya Rego, Padmé Hamdemir, Annamária Láng

Film EVOLUCIJA nova je snažna drama uspješnog autorskog dvojca Kornéla Mundruczóa i Kate Wéber (KRHOTINE ŽENE) koja preko nadrealnih sjećanja iz Drugog svjetskog rata do današnjeg Berlina prati tri generacije iste porodice i njihova neuspješna nastojanja da se pomire s vlastitom prošlošću u društvu čije historijske rane još uvijek nisu zacijelile. Poput vode koja povezuje dijelove ovog filmskog triptiha, uspomene i identitet su fluidna kategorija i, u zavisnosti od toga kako se nosimo sa njima, mogu nas potopiti ili nas držati na površini.

KOŠNICA / ZGJOI

Kosovo, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Albanija, 2021, 84 min.

Režija: Blerta Basholli

Uloge: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

Fahrijin muž nestao je tokom rata na Kosovu, a njena porodica se, osim s tugom, bori i s neimaštinom. Kako bi zaradila novac za izdržavanje porodice, Fahrije pokreće mali poljoprivredni biznis ali, u patrijarhalnom selu u kojem živi njena ambicija i njeni napori da osnaži sebe i druge žene, ne nailaze na odobravanje. Fahrije se bori ne samo da svoju porodicu spasi od finansijskih problema već i protiv neprijateljstva svoje lokalne zajednice koja se nada njenom neuspjehu.

LA CIVIL

Belgija, Rumunija, Meksiko, 2021, 145 min.

Režija: Teodora Ana Mihai

Uloge: Arcelia Ramirez, Alvaro Guerrero, Jorge A Jimenez, Ayelén Muzo, Daniel Garcia, Eligio Melendez

Inspirisana stvarnim događajima, LA CIVIL je priča o Cielo, majci koja traga za svojom kćerkom koju su oteli pripadnici kriminalnog kartela u sjevernom Meksiku. Nakon što vlasti odbiju podržati njenu potragu, Cielo preuzima stvar u svoje ruke. Započinje vlastitu istragu i osvaja simpatije i povjerenje nekonvencionalnog vojnog poručnika Lamarquea koji radi u toj regiji. Lamarque joj pristaje pomoći jer mu podaci do kojih ona dolazi mogu biti od koristi u njegovoj istrazi. Cielina saradnja s Lamarqueom će je uvući dublje u okrutni krug nasilja.

OAZA

Srbija, Slovenija, Nizozemska, Francuska, Bosna i Hercegovina, 2020, 123 min.

Režija: Ivan Ikić

Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Sasa Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan

Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. Kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom. Vođeni novootkrivenim osjećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički bijeg u slobodu.

OPROST / AF

Turska, 2020, 95 min.

Režija: Cem Özay

Uloge: Timur Acar, Emine Meyrem, Hakan Aslan, Yusuf Bayraktar, Macit Koper

Dvanaestogodišnji Aziz odgovoran je za smrt svog desetogodišnjeg brata Melika u događaju za koji je teško ocijeniti da li je bio rezultat “slučaja” ili “namjere”. Nakon ovog događaja, Azizov već problematičan odnos sa njegovim krutim ocem, četrdesettrogodišnjim Imranom, još se više pogoršava. Da bi porodica prebrodila to iznimno traumatično iskustvo i ponovo postala funkcionalna, svi članovi moraju preispitati vlastitu savjest.

PRIPREME DA ZAJEDNO PROVEDEMO NEPOZNAT VREMENSKI PERIOD / FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE

Mađarska, 2020, 95 min.

Režija: Lili Horvát

Uloge: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmány, Zsolt Nagy, Péter Tóth, Andor Lukáts, Attila Mokos, Linda Moshier, Júlia Ladány

Četrdesetogodišnja neurohirurginja Márta se zaljubljuje. Odriče se svoje uspješne karijere u Americi i vraća se u Budimpeštu kako bi započela novi život sa muškarcem kojeg je upoznala. Čeka ga na Mostu slobode u Budimpešti, ali uzalud – on ne dolazi na sastanak. Márta ga očajnički počinje tražiti, ali kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se njih dvoje nikada prije nisu sreli.

QUO VADIS, AIDA?

Bosna i Hercegovina, Austrija, Rumunija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, 2020, 101 min.

Režija: Jasmila Žbanić

Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić

Aida radi kao prevoditeljica za mirovne snage Ujedinjenih Nacija u Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, članovi njene porodice nađu se među hiljadama civila koji pokušavaju pronaći utočište u UN bazi. Kao prevodilac na pregovorima u Srebrenici, Aida ima pristup ključnim informacijama. Šta očekuje nju i njenu porodicu – spas ili smrt? Šta bi ona trebala uraditi?

SANREMO

Slovenija, Italija, 2020, 85 min.

Režija: Miroslav Ćiro Mandić

Uloge: Sandi Pavlin, Silva Čušin, Boris Cavazza, Mojca Funkl, Barbara Cerar, Lara Komar, Barbara Vidovič, Vladimir Jurc, Safet Mujčić

Bruno i Duša žive u istom staračkom domu i uživaju u međusobnom druženju. Međutim, trenutke koje provode zajedno brzo zaboravljaju jer oboje pate od demencije. Njihov jedinstveni odnos opisan je u pjesmi Gigliola Cinquettija “Non ho l’età” koja je izvedena na muzičkom festivalu Sanremo šezdesetih godina, što je jedina uspomena iz mladosti koju dijele. Jednog jutra se probude zajedno i počnu svađati jer svako od njih vjeruje da je ono drugo u pogrešnom krevetu, samo da bi nakraju ponovo otkrili međusobnu privlačnost. Koji trenutak kasnije, Duša za njihovim stolom uzalud čeka da joj se Bruno pridruži na doručku.

ŠTA VIDIMO KADA GLEDAMO U NEBO? / RAS VKHEDAVT, RODESAC CAS VUKUREBT?

Njemačka, Gruzija, 2021, 150 min.

Režija: Alexandre Koberidze

Uloge: Ani Karseladze, Giorgi Bochorishvili, Oliko Barbakadze, Giorgi Ambroladze, Vakhtang Panchulidze, Sofio Tchanishvili, Irina Chelidze, David Koberidze, Sofio Sharashidze

Lisa i Giorgi zaljubljuju se na prvi pogled nakon slučajnog susreta na ulicama gruzijskog grada Kutaisi. Ljubav ih obuzima tako iznenada da se ne uspijevaju ni predstaviti jedno drugome. Prije nego što se raziđu, za sutradan dogovaraju novi susret, nesvjesni da su na njih bačene zle čini. Da li će se uspjeti ponovo naći? A ako se nađu, da li će se prepoznati? U njihovom gradu život teče uobičajenim tokom, napušteni psi lutaju ulicama, počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a jedna filmska ekipa u potrazi za pravom ljubavi mogla bi biti upravo ono što im treba.

TABIJA

Bosna i Hercegovina, Kanada, 2021, 90 min.

Režija: Igor Drljača

Uloge: Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Farah Hadžić, Hasija Borić, Irena Mulamuhić, Jelena Kordić, Bilal Halilović

Faruk je dijete bez roditelja i s bolesnom nenom živi u oronulom sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje provodi dane skupljajući stari metal i baveći se sitnim lopovlucima. Jednoga dana Faruk upoznaje Monu, sramežljivu tinejdžerku iz bogate i utjecajne porodice. Sanjajući o bijegu od svog toksičnog porodičnog života, Mona traži utočište i otvara se Faruku, dječaku koji živi u svijetu potpuno drugačijem od njenog.

ZLOSRETNA ŠEVA ILI OTKAČENI PORNIĆ / BABARDEALĂ CU BUCLUC SAU PORNO BALAMUC

Rumunija, Luksemburg, Hrvatska, Češka Republika, 2021, 106 min.

Režija: Radu Jude

Uloge: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu

Video seksualnog odnosa muškarca i žene postaje viralan. Protagonisti na snimku nose maske, ali žena ipak biva identificirana. Šteta što radi kao učiteljica i što bi trebala biti uzor. Pri tome žive u (postsocijalističkom) društvu čiji će se članovi rado uključiti u diskusiju na društvenim mrežama i izgubiti među navodno ljekovitim visokomoralnim stavovima, pseudopolitičkom sveznadarstvu, licemjernom šovinizmu i grotesknim teorijama zavjere. Svako ima mišljenje. Diskusija se pretvara u suđenje dobrovoljnom seksu, pornografiji i mnogo čemu drugom.

IZVOR: AVAZ

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -