Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoPREDSJEDNIK JOE BIDEN POŽELIO DOBRODOŠLICU FINSKOJ U NATO

PREDSJEDNIK JOE BIDEN POŽELIO DOBRODOŠLICU FINSKOJ U NATO

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je poruku dobrodošlice Finskoj koja je danas i zvanično postala 31. članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Danas sam ponosan što mogu pozdraviti Finsku kao 31. saveznicu NATO-a. Na današnji dan prije sedamdeset i četiri godine, kada su se Sjedinjene Države i 11 drugih nacija okupile da formiraju Sjevernoatlantski savez, predsjednik Truman je rekao, ako postoji nešto neizbježno u budućnosti, to je volja ljudi svijeta za slobodu i za mir. Danas je ta volja jača nego ikad s pridruživanjem Finske NATO-u – poručio je Biden.

Nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine, Finska i Švedska su u maju prošle godine podnijele zahtjev za prijem u NATO.

Biden je istakao da se radi o demokratskim državama sa sposobnim oružanim snagama i koje dijele vrijednosti i viziju svijeta sa ostalim članicama NATO-a.

Izrazio je nadu da će i Švedska u što skorijem roku biti primljena u NATO, za šta je potrebna ratifikacija u parlamentima Turske i Mađarske.

Komentirajući i rat u Ukrajini, Biden je kazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da može podijeliti Evropu i NATO.

Pogriješio je. Danas smo ujedinjeniji nego ikad. I zajedno, ojačani našom najnovijom saveznicom Finskom, nastavit ćemo čuvati transatlantsku sigurnost, braniti svaki pedalj teritorija NATO-a i suočiti se sa svim izazovima pred nama – poručio je američki predsjednik Biden.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -