Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoPomozi.ba: Prvi kamion s pomoći krenuo ka Turkiye, do kraja sedmice kreće...

Pomozi.ba: Prvi kamion s pomoći krenuo ka Turkiye, do kraja sedmice kreće i veliki konvoj

Prvi šleper Udruženja Pomozi.ba sa pomoći turskim građanima pogođenim zemljotresima krenuo je danas iz Sarajeva ka Turkiye, javlja Anadolija.

Radi se o prvom kamionu sa pomoći u kojem se nalaze najpotrebnije i najprioritetnije stvari poput grijalica, agregata, deka i vreća za spavanje. Do kraja sedmice očekuje se polazak i velikog konvoja pomoći sa oko 40 šlepera.

“Prvobitno nismo planirali da razdvajamo pošiljku, ali sada idu najneophodnije stvari koje su potrebne ljudima pogođenim zemljotresom. Ovdje su grijalice, agregati, vreće za spavanje, nešto deka, šta bude moglo stati. Dakle, ono što je najneophodnije u ovom trenutku”, rekao je Elvir Karalić, osnivač i predsjednik Udruženja Pomozi.ba za Anadoliju.

Kamion ide na carinu, a nakon toga ka Turkiye.

“Ide ka Edirneu gdje će biti istovaren u skladištu AFAD-a, a onda ide prema najugroženijim područjima. Za kraj sedmice spremamo, četvrtak ili petak, spremamo utovar prvog većeg konvoja. Očekujemo oko 40 šlepera”, pojasnio je Karalić.

Kako je kazao, za sada je ovo pomoć za Turkiye.

“Kada je u pitanju roba, ovo je sve pomoć za Turkiye. Još uvijek je nemoguće robu isporučiti u Siriju tako da smo mi to uradili na drugi način – uplatom 100.000 KM, na dvije partnerske organizacije koje prave i dijele obroke”, naglasio je Karalić.

Smatra dok se stabilizuje situacija da će biti u mogućnosti i da isporuče robu posredstvom turskih organizacija.

“Tokom poplava 2014., tada smo bili mala organizacija, dobili smo velike količine pomoći od naše dijaspore. Ali kada je u pitanju akcija unutar zemlje, naših ljudi u Bosni i Hercegovini, sigurno je ovo najveća akcija, kada smo mi u pitanju. Ovo će na kraju završiti sa 70 šlepera pomoći, plus novčane donacije. Narednih dana ćemo vidjeti koliko je ustvari i novca prikupljeno”, dodao je Karalić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -