Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoDELEGACIJA BUNDESTAGA PREDVOĐENA JURATOVIĆEM STIGLA U PREDSJEDNIŠTVO BIH: POMJERAJU LI SE STVARI...

DELEGACIJA BUNDESTAGA PREDVOĐENA JURATOVIĆEM STIGLA U PREDSJEDNIŠTVO BIH: POMJERAJU LI SE STVARI S MRTVE TAČKE U VEZI S DJELOVANJEM SCHMIDTA?

Ovu delegaciju primio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sa savjetnicima, te savjetnici predsjedavajuće Željke Cvijanović i Željka Komšića.

Dolazak parlamentarne grupu za Jugoistočnu Europu njemačkog Bundestaga signal je da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke a u vezi sve sumnjivijeg djelovanja Visokog predstavnika u BiH. Christian Schmidt u zadnje vrijeme tvrdi da ima punu podršku Njemačke za svoje djelovanje, kao i zemalja u Vijeću za implementaciju mira.

Njemačka je ozbiljna zemlja, pažljivo razmatraju svaki svoj potez, a dolazak parlamentarne grupe je upravo jedan ozbiljan detalj koji ima za cilj ispitati ulogu Schmidta i posljedice njegovih odluka u BiH. Posebno se to odnosi na pitanje izmjene Izbornog zakona. Schmidtu se na teret stavlja favoriziranje jedne stranke, konkretno HDZ-a.

U prilog tome idu i izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je lobirao na donošenje istog i u vezi s tim nije krio zadovoljstvo. Schmidt je odlazio u Srbiju, razgovarao sa Aleksandrom Vučićem. I sve to mu se stavlja na teret da je donosio štetne odluke po BiH. Schmidt će za brojne optužbe morati odgovarati i pred Odborom za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga.

Schmidt je jedini visoki predstavnik koji je svojim najavama a poslije i realizacijom planova vezanih za izmjenu Izbornog zakona, izazvao bijes javnosti koji su iskazali protest ispred Institucije OHR-a. I umjesto da su njegove odluke odblokirale proces u Federaciji, one su ih samo zakomplikovale i našu zemlju vratilo godinama unazad.

Prevladava mišljenje da bi Njemačka trebala pokrenuti proces povlačenja Schmidta s ove pozicije jer se zbog njegovog djelovanja sve fakturiše i njemačkoj politici koja je već godinama jedan od najvećih ekonomskih partnera BiH i u kojoj živi i veliki broj građana porijeklom iz BiH.

( Izvor Hayat)

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -