Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHPodržan Dodikov stav: Ukoliko BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je...

Podržan Dodikov stav: Ukoliko BiH tuži Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, to je šteta po vitalni interes RS

Cjelodnevna sjednica Narodna skupština Republike Srpske okončana je izglasavanjem potrebne dvotrećinske podrške izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o tome da je ulaženje u spor s Hrvatskom u vezi Pelješkog mosta vitalni interes Republike Srpske.

Dodik je predložio poslanicima u Narodnoj skupštini da podrže njegovu inicijativu, odnosno prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese RS veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva. 

Današnja rasprava je bila burna, a Dodik je osigurao dvotrećinsku većinu, zahvaljujući podršci njegovog SNSD-a, SP-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržano šest poslanika. Protiv su glasali poslanici Koalicije Domovina, SDS, te dio PDP-a.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva Narodne skupštine da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH 16. jula sa dva glasa za i jednim glasom protiv usvojilo je Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske. Predsjedavajući i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -