Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoPo čemu će se pamtiti legendarni Džef Bek: Pomjerio granice bluza, džeza...

Po čemu će se pamtiti legendarni Džef Bek: Pomjerio granice bluza, džeza i rokenrola, a prvi instrument napravio kao dječak

Prema listu časopisa Rolling Stone bio je na 5. mjestu liste 100 najvećih gitarista svih vremena

Legendarni gitarista Džef Bek (Jeff Beck) preminuo je jučer u 79. godini. Bek je činio “veliku trojku” gitarista, uz Erika Kleptona i Džimija Pejdža, koji su bili članovi benda “Yardbirds”.

Pomjerio je granice bluza, džeza i rokenrola, a snimao je i instrumentalne numere sa fokusom na inovativni zvuk. Ono po čemu je bio specifičan Bek je njegova improvizacija i kombinacija različitih žanrova.

On se nakon napuštanja Yardbirdsa okrenuo solo karijeri, snimio je dva solo albuma 1975. i 1976. godine. Prema listu časopisa Rolling Stone bio je na 5. mjestu liste 100 najvećih gitarista svih vremena.

Bek je dobitnik brojnih priznanja: Gremi nagrade za najbolji rok instrumentalni performans šest puta, ali i za najbolji pop instumental 2014. je dobio nagradu Britanske akademije Ivor Novelo za izuzetan doprinos britanskoj muzici. Uvršten je i u Rokenrol kuću slavnih dva puta, a dobio je i nagradu “Living legend” za 2011. godinu.

Zanimljivo da je svoj prvi instrument napravio kao dječak i to koristeći kutiju za cigarete, okvir za slike i žicu od dijelova igračke.

On je rođen u Engleskoj, a pohađao je umjetnički koledž u Vimbldonu. Njegov otac je bio računovođa, a majka je radila u fabrici čokolade.

Bek je kao dječak pjevao u crkvenom goru, a od šeste godine kreće ljubav prema gitari. 

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -