Plivajte i jačajte srce

Za optimalno zdravlje preporučuje se da plivate oko 30 minuta svaki dan, ali i nekoliko puta tokom sedmice donosi brojne dobrobiti za zdravlje

0
109
Plivanje aktivira cijelo tijelo

Plivanje je odlična tjelesna aktivnost kojom održavate srce i krvne sudove zdravim, jačate mišiće, a uz to trošite kalorije i smirujete živce. Za optimalno zdravlje preporučuje se da plivate oko 30 minuta svaki dan, ali i nekoliko puta tokom sedmice donosi brojne dobrobiti za zdravlje. 

To je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti, aktivira cijelo tijelo: mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće. Svaki mišić mora raditi protiv otpora vode koji je oko 12 puta veći od otpora zraka, a u isto vrijeme zglobovi i ligamenti nisu pod opterećenjem. Zbog toga je plivanje idealna aktivnost za osobe koje boluju od artritisa.

Plivanje uključuje sve mišiće, a zahvaljujući otporu vode, oni moraju jače “raditi”, pa tako postaju snažniji i dobivaju bolji tonus.

A osim što osnažuje velike mišiće grudnog koša, poput pectoralisa, plivanje jača i naš najvažniji mišić – srce. Ono potiče rad srca i funkciju pumpanja krvi, doprinosi zdravlju krvnih sudova te smanjuje upalna stanja u njima, a time i rizik od nastanka ateroskleroze.

Američki stručnjaci saopćili su da 30 minuta plivanja dnevno kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30 do 40 posto.

Uz to što jača srce, plivanje smanjuje i nivo šećera u krvi u tijelu i dokazano smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2. Polusatnim plivanjem jednom sedmično možete smanjiti rizik od moždanog udara. Ono, također, snižava krvni pritisak. Zbog toga se plivanje umjerenim tempom preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.