Kako je konobar postao heroj: Vratio novčanik i spasio ljetovanje porodici iz Srbije

Preko kartice kontaktirali banku u Beogradu

0
110
Foto: Avaz Aćimović i Šoja: Najvažnije je biti čovjek

Da poštenje nije riječ koja izumire u Bosni i Hercegovini, dokaz je i gest Dalibora Aćimovića, konobara u jednom zvorničkom restoranu, koji je porodici iz Srbije vratio torbicu s novcem i dokumentima i tako im spasio ljetovanje u Crnoj Gori.

Bili u Rogatici

Aćimović kaže da su gosti iz Bečeja svratili u restoran u kojem radi te tom prilikom zaboravili torbicu.

– Mislio sam da će se brzo vratiti, jer ljudi obično brzo primijete da im nedostaje novčanik ili telefon te sam i njihovu torbicu stavio u šank. No, nakon što je prošlo nešto više od sat, a oni se nisu vraćali, shvatio sam da nisu primijetili da im nema torbice. Pretpostavio sam da će toga biti svjesni kad dođu na granični prijelaz prema Plužinama, jer su rekli da će tim putem u Crnu Goru. Stoga smo riješili da otvorimo torbicu te smo preko kartice kontaktirali banku u Beogradu i dobili njihov broj telefona. Kad smo ih pozvali, već su bili u Rogatici – kaže Aćimović.

Dodao je da su ga gosti po preuzimanju zaboravljenih stvari i nagradili.

Radi 18 godina

Vlasnica restorana Sretanka Šoja kaže da Aćimović kod nje radi 18 godina te da je ovakvih slučajeva bilo i ranije.

– Razlika je samo u tome što neko samo zahvali na ovom ljudskom postupku, a neko i nagradi konobare. U svakom slučaju, drago mi je zbog mojih konobara, koji su pokazali kako se brine o gostima i da je najvažnije biti čovjek. Ovim ljudima bi ljetovanje sigurno propalo da ih nismo pozvali – kaže Šoja.

Stvari vraćali i u Hong Kong

Šoja je istaknula da su imali niz situacija kad su vraćali stvari gostima, pogotovo novčanike s velikim sumama novca.

– U restoran svraćaju velike grupe stranih turista, a veći dio njih je iz azijskih zemalja. Tako se dogodilo da je jedan od gostiju zaboravio svoju kameru. U početku nismo znali kako da je vratimo nekome u daleki svijet, ali nam je pomogla turistička agencija pa smo kameru poslali u Hong Kong – kaže Šoja.