Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeAktuelnoPARLAMENT MAĐARSKE ODOBRIO ULAZAK FINSKE U NATO

PARLAMENT MAĐARSKE ODOBRIO ULAZAK FINSKE U NATO

Parlament Mađarske glasao je na današnjoj sjednici za ratifikaciju članstva Finske u NATO čime je napravljen važan korak ka ulasku ove države u vojnopolitičku alijansu.

Nakon nekoliko odlaganja, mađarski zastupnici su danas započeli raspravu o ulasku Finske u NATO. Nakon višesatne rasprave, političari su pristupili glasanju te su usvojili prijedlog da Mađarska ratifikuje ulazak ove države u NATO. Za ovaj prijedlog glasaa su 182 zastupnika dok ih je šest bilo protiv.

Mađarska i Turska jedine su preostale države NATO-a koje do danas nisu ratifikovale članstvo Finske u ovoj organizaciji. Iako se ulazak Finske i Švedske u NATO trebao razmatrati u paketu, Turska je poručila kako Švedska još uvijek ne ispunjava zahtjeve te da će ova država raspravljati isključivo o članstvu Finske u NATO-u.

Sličnog su stava bili i Mađari gdje je vladajuća partija kojom predsjedava Viktor Orban naglasila kako nema ništa protiv ulaska Finske u NATO, ali da Švedska još uvijek ne ispunjava uslove.

Također, mađarski predstavnici su rekli kako ova država neće biti posljednja kada je riječ o donošenju odluke o članstvu Finske u NATO-u, a današnjim glasanjem Mađari su nakon niza odlaganja i održali riječ.

Kada je riječ o Turkosj, Odbor za vanjske poslove Parlamenta Turske odobrio je ulazak ove države u NATO, a naglašeno je kako bi se rasprava o ovom pitanju u parlamentu trebala održati već tokom ove sedmice.

Kada Turska, kao posljednja država koja treba odobriti ulazak Finske u NATO, napravi ovaj korak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zvanično će i pozvati Finsku u članstvo. Ova država postat će i definitivno članica kada se pismo o pristupanju NATO-u deponuje na čuvanje u Sjedinjene Američke Države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -