VODITE RAČUNA

Otkriveni novi simptomi koji pokazuju da ste zaraženi koronavirusom

Stručnjaci upozoravaju da bi gubitak čula ukusa i mirisa mogao biti znak zaraženosti koronavirusom.

Smjernice nadležnih britanskih zdravstvenih institucija trenutno govore da su visoka temperatura i kašalj simptomi bolesti COVID-19. Međutim, Britansko udruženje za otorinolaringologiju je saopćilo da postoje novi znakovi koje čak mogu pokazati i asimptomatski bolesnici, oni koji nemaju temperaturu ili kašalj.

– Dokazi iz drugih zemalja ukazuju da su mjesta ulaska koronavirusa često u oči, nos i grlo. Također smo identificirali novi simptom (gubitak mirisa i okusa) koji može značiti da će se ljudi bez drugih simptoma, ali samo gubitkom ovih čula, morati samoizolirati – navodi se u njihovom saopćenju.

– Mlađi pacijenti nemaju značajne simptome poput kašlja i groznice, ali mogu imati samo gubitak mirisa i okusa, što sugerira da se virusi nalaze u nosu – kazao je jedan od njihovih vodećih konsultanata, profesor Nirmal Kumarm.

Dodao je da su dva otorinolaringologa iz Nacionalne zdravstvene službe zaražena preko svojih pacijenata. Smatra se da su medicinari, koji sada dišu uz pomoć respiratora, koronavirus „zaradili” od osoba koje tokom svakodnevnog kliničkog rada nisu pokazivale nikakve simptome.

Ovi rezultati dolaze samo nekoliko dana nakon što su naučnici iz kineskoh Wuhana, epicentra pandemije, utvrdili simptome koje zaraženi pacijenti pokazuju iz dana u dan.

Nešto drugačije simptome u odnosu na stalni kašalj i temperaturu iznad 37 stepeni prijavljuju i pacijenti za koje je utvrđeno da su zaraženi koronavirusom. Prema njihovim svjedočenjima, simptomi mogu varirati od bolnih očiju do blagog umora.

– Za svaki slučaj sa tipičnim simptomima, pet do deset slučajeva može ostati neotkriveno jer su njihovi simptomi možda atipični ili ih uopće nemaju – kazao je dr.Edward Wright, virolog i profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Sussexu.

Uzimajući u obzir tu tvrdnju, nameće se pitanje kako uopće možemo znati da smo zaraženi, naročito jer je rano otkrivanje simptoma ključno za zaustavljanje širenja zaraze.

Britanske institucije tvrde da će otprilike 82 posto oboljelih imati kontinuirani kašalj, a da će njih 98 posto imati i temperaturu veću od 37 stepeni.