Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiBiHOskrnavljena i razrušena nekropola u Luburić polju

Oskrnavljena i razrušena nekropola u Luburić polju

Javljanjem našeg čitaoca dobili smo slike razrušenih nekropola iz 14. stoljeća. Iako je ova nekorpola u Luburića Polju pod zaštitom UNESCO-a i države, nemoralni ljudi koji svojim nemarom i nepažnjom uništavaju kulturno dobro.

Naš čitaoc nam je poslao ovo u nadi da će stići do državnih institucija i da će poduzeti nešto po pitanju ovog.

Nekropola u Luburić polju

U selu Košutica udaljenom od Sokoca oko 6 km zračne linije u pravcu sjeveroistoka na prostranom predjelu Luburić polja smještene su dvije nekropole sa stećcima, međusobno udaljene oko 150 metara zračne linije. Prva nekropola stećaka i tumul je na lokalitetu Ploče, druga nekropola nalazi se na lokalitetu Bare.

Nekropole na Glasinačkom polju

Na Glasinačkom polju evidentirano je preko 50 prahistorijskih gradina i više od 1.200 tumula koncentriranih u grupe, koji pripadaju prahistorijskim Ilirima. Najstariji tumuli pripadaju ranom bronzanom dobu, a najbrojniji i najbogatiji su tumuli iz halštatskog doba, pa se smatraju pravom glasinačkom kulturom.

Stanovništvo je i u kasnijim periodima nastavilo praksu sahranjivanja u grobne gomile, tako da je i veliki broj srednjovjekovnih nekropola sa stećcima nastao na grobnim gomilama ili uz njih. Ppodručje današnje općine Sokolac u srednjem vijeku ulazilo je u sastav zemlje Pavlovića.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -