Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoOIC: OSUDILI POTKOPAVANJE NADLEŽNOSTI DRŽAVE BiH I POZIVANJE NA SECESIONIZAM

OIC: OSUDILI POTKOPAVANJE NADLEŽNOSTI DRŽAVE BiH I POZIVANJE NA SECESIONIZAM

U glavnom gradu Islamske Republike Mauritanije Nouakchottu, 16. i 17. marta održano je 49. redovno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC).

Skup kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici 57 zemalja članica, zemalja posmatrača i partnerskih organizacija, održan je pod motom „Umjerenost: ključ sigurnosti i stabilnosti“.

Bosnu i Hercegovinu, koja ima status posmatrača u ovoj organizaciji, predstavljao je ambasador Muhamed Jusić, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u OIC-u.

U rezoluciji se, između ostalog, naglašava podrška provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini sa aneksima, kao i relevantnim odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC). Također se potvrđuje trajna podrška država članica OIC-a očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države, sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, sa svojom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom strukturom.

Članice OIC-a ovim dokumentom ističu hitnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i standarda razvijenih demokratija, izražavaju svoju podršku aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona koje će svim građanima Bosne i Hercegovine omogućiti jednaka prava u izbornom procesu na cijeloj teritoriji države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -