Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
HomeAktuelnoOdobren kredit Ukrajini u iznosu od 15,6 milijardi dolara  

Odobren kredit Ukrajini u iznosu od 15,6 milijardi dolara  

MMF (Međunarodni monetarni fond) objavio je da je  izvršni odbor odobrio četverogodišnji kreditni program Ukrajini od 15,6 milijardi dolara.

Ovo je dio globalnog paketa od 115 milijardi dolara za podršku privredi Ukrajine uslijed 13-mjesečne agresije Rusije na tu zemlju.

Odluka utire put trenutnoj isplati oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, ali zahtijeva od Ukrajine da provede ambiciozne reforme, posebno u energetskom sektoru, stoji u saopćenju.

Zajam proširenog fonda (EFF) je prvi veliki konvencionalni program finansiranja koji je odobrio MMF za zemlju uključenu u rat velikih razmjera.

Ukrajinski prethodni dugoročni program MMF-a vrijedan pet milijardi dolara otkazan je u martu 2022., kada je fond osigurao 1,4 milijarde dolara hitnog financiranja uz nekoliko uslova.

U oktobru je fond osigurao još 1,3 milijarde dolara za ublažavanje tržišnog šoka izazvanog rastom cijena hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je na Twitteru odluku MMF-a.

“To je velika pomoć u našoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno ćemo podržati ukrajinsku privredu. Idemo prema pobjedi”, napisao je.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja te oprost duga do 20 milijardi dolara.

MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto, rekao je.

Važno je napomenuti da je procurila informacija da će Washington 3. aprila objaviti i novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 2,6 milijardi dolara, uključujući radare za zračni nadzor, protivtenkovske projektile i kamione s gorivom, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

Paket će također uključivati ​​šest vrsta municije , uključujući tenkovsku municiju, a očekuje se da će biti finaliziran tokom vikenda.

Očekuje se da će precizna zračna municija, oprema za premošćivanje, vozila za spašavanje i dodatna NASAMS-ova municija za protivzračnu odbranu također biti na popisu opreme obećane Kijevu kao dio paketa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -